Búcsú a korrupció vörös borítékjától

“Elvtársak, ne lopjatok!”- erre hívta fel a katonákat Kína első embere. Peking egy katonája beismerte, hogy irdatlanul nagy pénzeket kapott a vörös borítékokban.

 

 

 

 

Hszü Cajhou (Xu Caihou) tábornok nem akárki, pontosabban nem volt akárki, hiszen most már minden tisztségétől megfosztva várja, hogy a bíróság kimondja felette az ítéletet. A Honvédelmi Bizottság alelnöke volt a tábornok, ő irányította a hadsereg korszerűsítését. A Honvédelmi Bizottság elnöke hagyományosan maga Kína első embere, vagyis Hszi Csinping, aki karrierjét a hadügyminisztériumban kezdte, mint a miniszter titkára. A korrupcióellenes harcban most egyre másra veszi le a sakktábláról azokat a főtiszteket, akiknek a lojalitását kétségesnek érzi.

A kommunista párton belüli legfőbb ellenfelét viszont még mindig nem állították bíróság elé noha számos házában 90 milliárd jüant, vagyis nem egészen 15 milliárd dollárt koboztak el tőle és családtagjaitól. Mindenki azt várta, hogy a Kínát kormányzó kommunista párt őszi vezetőségi ülésén döntenek Csou Jungkang sorsáról. Nem így történt.

“Ő már nem magasrangú vezető”- adta meg a választ a jogi reformbizottság elnöke, aki a törvények szigorítását ígérte a korrupciós ügyekben. Ki volt Csou Jungkang? Kína belbiztonsági főnöke, a legfelső vezetés tagja, vagyis egészen 2012-ig Pekingből a Tiltott Városból irányította társaival együtt 1,4 milliárd kínai életét.

2012- ben nyugdíjba küldték. Szinte azonnal megindult ellene a vizsgálat. Ma Tiencsinben házi őrizetben él, fia és több családtagja előzetesben. Döntés a magasrangú mandarin sorsáról egyelőre nincs. Talán Pekingben attól tartanak, hogy ha kiderül, hogy a korrupció a legfelső vezetést is elérte, akkor vajon nem merül-e fel a gyanú, hogy más vezetők is érintettek lehetnek?

A New York Times pekingi tudósítója arról írt, hogy a pekingi vezetés minden tagja dollárban is milliárdos. Nem csoda, hogy a New York Times honlapját ebben az időben nem lehetett elérni Kínában. A tudósítót és sanghaji kollégáját kiutasították Kínából, mert arra utaltak, hogy a korrupció vörös borítékja a rendszer része, és aligha lehet úgy megszabadulni tőle, ha egy-két útban levő mandarintól megválnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez