Az arany ára le, a kínai gazdaság felfelé megy

Kína, Peking –  Kína gazdasága jövőre 8%-kal nő – közölte egy gazdaságkutató intézet Pekingben. Ez valamivel magasabb, mint a kormány elképzelése. A nemzetközi piacok szerint reális a kínai fellendülés reménye, épp ezért az arany ára lefelé megy majd.

Jelenleg egy uncia arany 1700 dollárba kerül. Ez még mindig 9%-kal magasabb, mint idén az év elején. Néhány hete pesszimista elemzők még arról írtak, hogy egyetlen biztos befektetés az arany. Ehelyett a kínai tőzsde 4%-os napi növekedéséről kellett beszámolniuk.
Kína mellett Ázsia más gazdaságait is fellendülhetnek, és ezzel kedvező hatást gyakorolhatnak az egész globális gazdaságra. Ettől függetlenül nem kell végképp búcsút venni az aranytól: Amerikában és Európában a központi jegybankok hatalmas összegeket pumpálnak a globális piacba, hogy fellendülést érjenek el. Emiatt az az óvatos befektető sem járhat rosszul, aki aranyban tartja a pénze egy részét. Ám aki a kínai gazdaság fellendülésére számít, az aligha csalódik – legalábbis ha hinni lehet azoknak a londoni és new yorki elemzőknek, akik hitelt adnak egy pekingi gazdaságkutató intézet optimista jóslatának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez