“Banzai” – Kiáltották a képviselők, miután feloszlatták a parlamentet

December 14-én rendezik meg minden valószínűség szerint a választásokat Japánban, ahol a kormányfő kérésére idő előtt feloszlatták az országgyűlést. Abe Sinzo miniszterelnök a gazdasági nehézségek miatt határozott így.

 

 

 

 

Az emberek kétharmada nem érti, hogy Abe Sinzo miért döntött az előrehozott választások mellett miközben kényelmes többsége van a parlamentben – erről írt a balközép Aszahi Simbun című újság. Mivel indokolta meg a kormányfő a döntést? Az ÁFA törvénnyel. A kormány ugyanis 8-ról 10%-ra akarta emelni az ÁFA-t /Magyarországon ez 27 %!/ a jövő évtől kezdve. Később azonban a kedvezőtlen gazdasági adatok láttán úgy döntött: két évvel elhalasztja ezt a kínos adóemelést. “Meg kell kérdezni az emberek véleményét ebben a fontos kérdésben”- érveit Abe Sinzo miniszterelnök. Akinek a népszerűsége a rossz gazdasági teljesítmény miatt 50% alá csökkent…

Két éve a konzervatív-liberális kormányfő azzal vette át a hatalmat, hogy nem ortodox módszerek alkalmazásával kivezeti Japánt a két évtizede tartó stagnálásból. Mit jelentettek a nem-ortodox módszerek Japán esetében? Mindenekelőtt azt, hogy a gazdasági konjunktúra élénkítése céljából megpróbálnak áremelkedést előidézni a deflációval küzdő Japánban. A Nemzeti Bank, melynek élére az új miniszterelnök új elnököt nevezett ki, megkezdte a jen nyomtatását – az amerikai szövetségi bank mintájára. A jen árfolyama megindult lefelé. Beindult az export, és Japán gazdasága, mely a GDP tekintetében még mindig a harmadik a világon, kezdett magához térni. Abe Sinzo népszerűsége növekedett.

Ám az első év sikereit a másodikban kudarcok követték: a gazdaság fejlődése nem bizonyult tartósnak. Japánnak viszont csökkentenie kellett az államadósságot, mely meghaladta a GDP 200%-át /Magyarországon ez 80% körül van/. Ezért jelentették be az ÁFA emelését, amely fékezné a gazdaságot, mely amúgy sem növekszik. A recesszió betett Abe Sinzo népszerűségének. Ezért most a miniszterelnök előre menekül. Csak két év múlva kellett volna választói elé állnia, de már decemberben újabb választás lesz Japánban, ahol a konzervatív-liberális kormányfő felhatalmazást szeretne kapni a népszerűtlen gazdasági döntésekhez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez