Kínai volt a Mona Lisa modellje?

Édesanyjáról mintázta a Mona Lisat Leonardo Da Vinci- állítja egy olasz kutató, aki az elmúlt húsz évben, Hongkongban tanulmányozta Itália és a Mennyei Birodalom kapcsolatairól. Szerinte Leonardo Da Vinci mamája kínai rabszolganő volt.

Mire alapozza kissé meglepő állítását Angelo Paretico? Arra, hogy Leonardo édesapjának volt egy Caterina nevű cselédje, aki a legenda szerint azonos a festő édesanyjával. A Mona Lisa keleti mosolya azt jelzi: Caterina kínai rabszolganő volt, aki Leonardo Da Vinci édesapjának házában élt. Egészen 1452-ig élt ebben a házban Caterina, akiről többé nem esik szó. Pedig ebben az évben született meg Leonardo Da Vinci, a festő. Híres képének modellje állítólag az édesanyja volt- erre utalt már annak idején Siegmund Freud is- akinek mennyei mosolya a Mennyei Birodalmat idézi. A háttérben pedig ott a kínai táj. A szerző állítása szerint Itáliában és Spanyolországban sok volt a keleti rabszolga, köztük pedig a kínaiak kiemelkedtek a műveltségükkel.
Ezért adta könyvének azt a titokzatos címet az olasz szerző, hogy: Leonardo Da Vinci, a kínai tudós, aki beleveszett az olasz reneszánszba. Tény, hogy Leonardo Da Vinci különösen sokoldalú reneszánsz személyiség volt: a festészet mellett foglalkozott építészettel, csillagászattal, orvostudománnyal, botanikával és még számos más épp kialakulófélben levő tudománnyal.
Itália és a Mennyei birodalom között intenzív kapcsolat volt azt követően, hogy Marco Polo eljutott a kínai császár udvarába. Bár sokan ebben is kételkednek, de az tény, hogy élénk volt a kereskedelem. Don Matteo Ricci szerzetes pedig valóban a kínai császár udvarában élt, és magas szinten elsajátította a kínai írást és kultúrát.
De következik-e mindebből az, hogy Leonardo Da Vinci édesanyja kínai rabszolga volt, és egyben modellje a világ egyik leghíresebb képének a Mona Lisanak? Ebben az állításban valószínűleg nagy szerepe van a szerző képzeletének. Angelo Paretico több fantasztikus könyvet írt James Bond kalandjairól és más fiktív hősökről. Állításainak tudományos megalapozottsága tehát ugyancsak kérdéses annak ellenére, hogy húsz évig kutatta Hongkongban a középkori Kína és Itália kapcsolatait. De a Nagy Selyemúton valóban érkeztek rabszolgák is Kínából. Közülük többen Itáliába kerültek. Ezért nem zárható ki az sem, hogy Leonardo Da Vinci édesanyja kínai rabszolganő volt. De hogy ebből megfejthető-e Mona Lisa titokzatos mosolya, az már erősen kérdéses.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez