Vallásrendőrség bukkant fel egy német városban

A németországi, pontosabban a Rajna vidékén élő, szalafista szubkultúra már régóta ismeretes arról, hogy tagjai szélsőséges nézeteket vallanak és igencsak aktívak az egész tartományban. Legelőször akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor felrobbantotta magát egy német-marokkói állampolgár, vagy amikor bejelentették, hogy szeretnének egy “Rajna-Majna Iszlám Államot” létrehozni. Most pedig egy Wuppertal nevű városban ennél is továbbmentek: saját vallásrendőrséget állítottak fel és kötelezték a lakosokat a saría betartására. 

Nem mindennapi látványban volt részük az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Wuppertal lakóinak kedd éjszaka: egy kisebb csoport, 19 és 33 év közötti férfiak narancssárga mellényt, rajtuk Shariah-Police (Saríarendőrség) felirattal, „járőröztek” a német város utcáin. Esti őrjáratukról videót is készítettek, és közzétették az interneten. A belvárosi utcákon olyan szórólapokat osztogattak miszerint az általuk ellenőrzött terület a Shariah-Controlled Zone (Saría-által Kontrollált Zóna) és ezen a területen tilos a zenehallgatás, a koncertlátogatás, a kábítószer-fogyasztás meg a prostitúció.

Ám nem csak ennyiben merült ki a tevékenységük. Bementek a belvárosi játéktermekbe, török üzletekbe, sőt még a szoláriumokba is. Felszólították a tulajdonosokat és vendégeket, hogy ne fogyasszanak alkoholt, és kerüljék a szerencsejátékokat, s a szórakozóhelyeknél megpróbálták lebeszélni az oda igyekvőket. Akik pedig nem akartak szóba állni velük, azokat pedig zaklatni kezdték. Később pedig közölték, hogy hamarosan a tartomány más városaiban is megjelennek.

„A német hatóságok nem tűrik, hogy bárki is megfélemlítse vagy provokálja a polgárokat.” – jelentette ki Birgitta Radermacher városi rendőrkapitány, aki szerint még hozzátette, hogy “az erőszak monopóliuma kizárólag az államot illeti meg.” Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli városban 11 személy ellen indítottak eljárást a gyülekezési jog gyakorlásáról szóló törvény megsértése miatt.

Az önjelölt vallásrendőrök tagjai mindannyian a szélsőséges szalafista irányzathoz tartoztak. A Rajna-Majna vidéken tevékenykedő iszlamista csoport léte már régóta ismeretes Németországban. Ezen a vidéken ugyanis az iszlám jogrend (saría) alapján működő állam kiépítésén fáradoznak a helyi szélsőséges iszlamista csoportok és tagok. Sőt a német médiumokban már felvetődött, hogy ők is egy közel-keleti Iszlám Államhoz hasonló Rajna-Majnai „kalifátust” akarnak létrehozni. Ezenfelül a soraikból került ki a 27 éves Rashid B. is, aki felrobbantotta magát Szíriában. Ennek a szafalita szubkultúrának a rajnai tartományban körülbelül 2000 képviselője vannak, s ennek mintegy 10 százaléka számít “szélsőségesen iszlamistának”. 

A wuppertali “vallásrendőrség” járőrözése éjszaka (egyelőre német szinkronnal):

{youtube}lIF7LoB4g1M{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez