Katar kiutasította az egyiptomi Muszlim Testvériség tagjait

Katar és Egyiptom között az iszlamista elnök, Mohamed Murszi bukása óta feszült a viszony, mivel Kairó szerint Doha állt a különböző egyiptomi terrormerényletek és a sok halálos áldozattal járó tüntetések mögött. Azonban Katar egyre inkább kezdett elszigetelődni a régióban és igyekszik “új alapokra” helyezi a külkapcsolatit, s egy meglepő és váratlan dologra került sor. 

A mai napon Doha – az Egyiptomban betiltott és Katarba menekült – egykori Muszlim Testvériség néhány tagját, köztük fontos vezetőket, kiutasított a Perzsa-öböl menti monarchiából. Az egyiptomi szervezetből kialakult – és időközben feloszlatott – Szabadság és Igazságosság Pártjának szóvivője a katari fővárosban úgy nyilatkozott, hogy hét egykori iszlamista tagnak összesen egy hét áll rendelkezésére,hogy elhagyja az országot. A kiutasítottak között van Amr Darrag, egykori tervezési miniszter, Wagdi Ghoneim muszlim prédikátorok és Mahmúd Huszein, a testvériség főtitkára is. Amr Darrág Facebook-oldalán úgy kommentálta az eseményeket, hogy az “általunk vendégszeretőként megismert Katart érő további kellemetlenségek elkerülése végett” eleget tesznek a felszólításnak.

Azonban a katari kormány megszorító intézkedései nemcsak ennyiben merülnek ki: befagyasztották az egyiptomi Muszlim Testvériség mintegy 524 magas rangú tagjának Katarban vezetett bankszámláját. A szervezetből tavaly kivált Testvériség Erőszak Nélkül nevű csoport Facebook-oldalán szombaton megjelent közlemény szerint a hatóságok összesen 848 millió dollárt (több mint 200 milliárd Forint) foglaltak le.

Kairó és Doha között Mohamed Murszi egyiptomi elnök tavaly júliusi elmozdítása óta feszült a viszony. Katar nyíltan támogatta és szponzorálta Murszit és az egyiptomi Muszlim Testvériséget. Az iszlamista kormányzat bukását puccsnak minősítette, miközben több egyiptomi állampolgár is a Perzsa-öböl menti monarchiában keresett menedéket. A katari televízió, az al-Dzsazíra, folyamatosan közvetítette az emigrációban élő egyiptomi politikusok és prédikátorok üzeneteit, amelyek közül nem egy “tüzes hangulatú” volt és egy újabb forradalomra szólítottak fel a katonai kormányzat ellen. Az egyiptomi hatóságok leállították a katari al-Dzsazíra egyiptomi adásait, felszámolták az irodáját Kairóban és kiutasították a riportereket, akik közül néhányat le is tartóztattak az észak-afrikai országban.

Azonban Katar túlságosan kezdett elszigetelődni a régióban, főleg mert Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is visszahívta a nagykövetét és terrorszervezetnek minősítette a helyi Muszlim Testvériséget. Az utóbbi hetekben újra közelebb hozta egymáshoz az ellenlábasokat a régióban egyre nagyobb teret nyerő szélsőséges mozgalmak jelentette veszély. A térségben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön tíz arab állam – köztük Katar – támogatását is biztosította egy “koordinált katonai hadjárathoz” az Iszlám Állam terrorista szervezet ellen, amely Szíria és Irak jelentős területeit vonta uralma alá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez