Így próbálják meg a szíriai művészek elfeledtetni a háború borzalmait

A több mint három éve tartó szíriai polgárháború miatt számos kulturális rendezvényt, fesztivált és előadást elhalasztottak az arab országban. Ezért a szíriai fiatalok úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a szórakoztatást és meglepő, váratlan, de egyben jól koreografált “performanszokkal” igyekeznek elfeledtetni az emberekkel a háború szörnyűségeit és olyan légkört teremteni, mint amilyen békeidőben volt jellemző a szíriai városokra.

„Ismerkedj meg velünk az utakon” nevű, szír művészekből álló csoport egyike az olyan performansz csoportoknak, amelyek a szíriai városok utcáin lépnek fel. Teljesen váratlanul bukkannak fel, többnyire zenélnek és énekelnek, majd pedig hirtelen eltűnnek. Legutóbbi alkalommal pedig egy „zenei parádét” tartottak: október 9-én Damaszkusz óvárosi részén – Aszad Pasa – hat nő és férfi hangszerekkel felszerelve menetelt, akikhez aztán a helyi lakosok is csatlakoztak. A spontán alakult karneváli hangulatot árasztó csoport elhaladt a Omajjád-mecset, az Ezüstpiac és még számos fontos történelmi és kulturális épület mellett. A végállomás egy régi kávéház volt, ahol már a jelenlévők egy pillanatra úgy érezték, hogy vége a háborúnak és mindenki önfeledten beszélgetett meg szórakozott.

„Azért indítottuk el ezt a projektet, hogy a fiatal szírek mást is megismerjenek a szörnyűségeken kívül. Lehetőséget adunk a fiatal művészeknek is, hogy megmutassák mit tudnak. Az utca a színház és a hétköznapi emberek a közönség” – nyilatkozta Nabar Iszmandar az „Ismerkedj meg velünk az utakon” egyik tagja. A szír férfi hozzátette, hogy legutóbbi alkalommal szerencséjük volt, mivel sem robbantás vagy aknatámadás, sem pedig a szíriai biztonsági erők nem zavarták meg az előadásukat.

A csoport 2012-ben jött létre Damaszkusz szívében, s többnyire az otthonukat elvesztett és utcán tengődő embereknek zenéltek. Mivel folyamatosan romlott a közbiztonság a szíriai fővárosban és fokozatosan elapadtak a pénzügyi források, ezért színházak helyett az utcákon tartottak bemutatókat.  Iszmandar szerint mára annyira híresek lettek Damaszkuszban, hogy a hatóságoktól már néha engedélyt sem kell kérniük egy fellépésre, sőt a következő hetekben már terjeszkedni fognak: komolyzenei koncerteket, művészeti kiállításokat és körutakat szerveznek az arab ország biztonságos részeibe.

„Ismerkedj meg velünk az utakon” nem az egyetlen spontán előadásokat szervező művészcsoport Szíriában. A “Jood Önkéntes Csoport” október 7-én indította útnak a „Music Flash” nevű kezdeményezést, hogy „vidám légkört teremtsenek a vidéki Szíriában” is. Harminc önkéntes adott elő híres és hazafias arab dalokat Deir Atijehben, amit tavaly foglalt vissza a szíriai hadsereg és mivel a város több összecsapás színhelye volt, ezért nem tudtak fellépni vagy ünnepelni.

„Szíriának most sokkal inkább szüksége van a zenére és jókedvre, mint eddig bármikor” – jelentette ki Abdul Rahman, a csoport egyik tagja. Szerinte az október 7-én tartott rendezvény csúcspontja az volt, amikor mindenki számára ismert arab énekeket adták elő, mint például „Ki engedte el a gazellát” (A gazella ebben dalban a nő szinonimája). A fiatalok ugrálni és táncolni kezdtek, s az idősebbek pedig teli torokból üvöltötték a dal refrénjét. „Elképesztő volt, ahogy a hallgatóság magához vette a kezdeményezést, csak egy kis lökést kellett adnunk a jókedvükhöz” – tette hozzá Rahman.

A két csoporton kívül még számos ilyen – gyakran egy-két főből álló – utcai előadásokra specializálódott művészi társaság van az arab országban. Nemcsak a viszonylag stabil és békés nyugati partvidéken adnak elő, hanem a háború sújtotta Aleppóban, Hamá romjain és még a kurd területeken is léteznek olyan társaságok, akik megpróbálják elfeledtetni az emberekkel a három éve tartó harcok borzalmait.

Ismerkedj meg velünk az utakon csoport egyik performansza:

{youtube}E9ywhnj1mEg{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez