Utazzon nászútra terroristákkal!

Új üzletágban terjeszkedik az emberrablásokról, nyilvános megkövezésekekről, korbácsolásokról és kivégzésekről hirhedt ISIS: a turizmusban. Nászutakat szervez a saját harcosainak, de másoknak is, ha erre vágynak. Persze szigorúan a saját “kalifátusában”, az általa uralt szíriai és iraki területeken.

Hetente kétszer indítja fehér buszflottáját a saját fekete zászlaja alatt a terrorcsoport Szíriából az iraki Anbarba. Az első “ügyfeleik” egyike egy csecsen harcos volt, a 26 éves Abu Abdel al-Sisani. Új szíriai feleségét vitte nászútra – meséli az AFP-nek egy aktivista. “Alighogy összeházasodtak, máris elvitte őt Anbarba. Ezek a militánsok nagyon romantikusak” – mondja tréfálkozva.

De az újdonsült pár nem ülhetett együtt: “a nőknek hátul kell ülniük, a férfiaknak meg elől. A hangszóróból dzsihádista harci dalok szólnak, a busz fölött az ISIS fekete zászlaja lobog.”

Az Iraki és Szíriai Iszlám Állam júniusban kiáltotta ki “kalifátusát” az általa megszállt iraki és szíriai terülteken. Egyik észak-szíriai tagja szerint röviddel ezután indultak a túrák. A buszok a török-szír határon lévő Tal Abyadban rajtolnak, és az Iraki Anbar a végállomásuk. Bárki ott szállhat le, ahol akar, és nem kell útlevél – mondja az álnéven bemutatkozott aktivista. Aki szerint ez az “utazási iroda” is a profitra hajt. “Persze hogy nem ingyért csinálja. A jegyár attól függ, milyen messze utazol.”

Egy szíriai lázadó azt meséli Skype-on a francia hírügynökségnek, hogy a buszokat többnyire külföldi dzsihádisták veszik igénybe. “Angolul beszélnek egymás közt, és azt az afgán stílusú öltözéket viselik, amelyik olyan népszerű a harcosok között. Van tolmács is a buszon, ő mondja el, merre járnak. A férfiak nem hordanak fegyvert, de egy fegyverekkel megrakott autó kíséri őket.”

“Minden szerdán és vasárnap van járat, úgy működnek, mint más busztársaságok. Csak abban különböznek tőlük, hogy egy országként kezelik az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló iraki és szíriai területeket.”

De nem csak harcosok: civilek is utaznak a járatokon. A busztársaság főleg azok között népszerű, akiknek Irakban vannak rokonaik. “Sok embernek, akik Észak-Szíriában vagy Nyugat-Irakban élnek, határokon átnyúló törzsi kapcsolataik vannak. Ők ezeket a buszokat használják rokonlátogatásra” – mondja Abu Ibrahim. “De vannak, akik üzleteléshez veszik igénybe a járatokat, mások pedig csak pihenni akarnak kicsit a harcok után.”

A szíriai háború több mint három éve békés mozgalomként indult a demokratikus változásokért. De háborúba fordult, amikor Damaszkusz brutálisan meg akarta leckéztetni az ellenzéket. Aztán egy idő után külföldi fegyveresek kezdtek áradni Szíriába – emlékeztet az AFP. Az ISIS, amelynek Irakban vannak a gyökerei, tavaly tavasszal kezdett terjeszkedni az országban. Elfoglalta és erődjévé tette északon Rakka városát. Júniusban pedig beékelődött Irakba, és az ország nagy területeit szerezte meg a kormányerőktől.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez