Izraeli nő a kurd harcosok között

Egy Kanadában született, ám Izraelbe emigrált nő is csatlakozott az Iszlám Állam ellen harcoló kurd női osztagokhoz. A 31 éves Gill Rosenberg ért a harchoz: az izraeli hadseregben szolgált.

A fiatal nő azt mondta az izraeli rádiónak: a Facebookon lépett kapcsolatba a kurd Népvédelmi Egységekkel, mielőtt elhagyta tel avivi otthonát, és Irakon át a szíriai határra utazott. Onnét embercsempészek vitték be Szíriába, egy kiképzőtáborba. “A kurdok a testvéreink. Jó emberek. Szeretik az életet, nagyon hasonlítanak ránk, tényleg”.

Az izraeli-kanadai nő most arra készül, hogy tevékenyen részt vegyen a harcokban Észak-Szíriában, ahol a kurd alakulatok, köztük a nő osztagok, megpróbálják visszaszorítani az Iszlám Állam terrorszervezetet. Azt mondja: hozzá tud járulni az ügyhöz Izraelben szerzett katonai tapasztalataival, de azt nem fejtette ki, hogyan.

Facebook-oldalán Rosenberg két hónapon át megosztotta a terveit arról, hogy Szíriába készül. Feltöltött egy képet is Jeruzsálemről, amelyen az izraeli lobogó mellett az Iszlám Állam fekete zászlaját fújta a szél. November elsején indult útnak. Ezután egymást követték a fotók: a jordán főváros, Amman, aztán a kurdisztáni Erbil repteréről. Míg végül 9-én már egy szíriai kurd területről posztolt. Azt, hogy “Az izraeli hadseregben azt mondjuk: aharai. Csakis utánam. Mutassuk meg az Iszlám Államnak, mit is jelent ez.”

A Reuters egyik kurdisztáni forrása szerint Rosenberg az első külföldi nő, aki csatlakozott az YPG-hez, a legjelentősebb kurd harci erőhöz Észak-Szíriában. A hírügynökség magát a katonanőt nem tudta elérni. Megszerezte ugyan a mobilszámát, de a készülék ki volt kapcsolva.

A British Columbia egyetemen végzett fiatal nő mögött viharos élet áll. 2006-ban vándorolt ki Izraelbe, otthagyta ígéretes Boeing-pilóta karrierjét, és beállt a hadsereg egyik kutató- és mentőegységébe. 2009-ben őrizetbe vették, és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol egy nemzetközi telefonos csalás miatt 3 évre be is börtönözték – mondta el volt ügyvédje. Aki szerint Rosenberg a bűncselekmény előtt kifogyott a pénzből, összeveszett a szüleivel és sikertelenül próbálta magát felvetetni a Moszadba.

Izrael óvatos katonai, hírszerzési és üzleti kapcsolatokat tart fent a kurdokkal a hatvanas évek óta: úgy véli, hogy ütközőzónát képeznek közte és a közös arab ellenség között. A zsidó állam tiltja polgárainak, hogy ellenséges országokba, így Irakba vagy Szíriába utazzanak – írja a Reuters. Izraeli tisztségviselők ugyanakkor nem válaszoltak a hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy indítanak-e eljárást Gill Rosenberg ellen, ha visszatér Izraelbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez