Újabb kínai fegyverek bukkantak fel Szudánban

Oldalainkon már többször is tudósítottunk az afrikai állam fegyverbeszerzéseiről (MiG-29 Fulcrum vadászgépek, A-5 Fantan vadászbombázók, Type 96 harckocsik). Most megint Kínából érkeztek fegyverek az afrikai országba, a WS-2-es Wei Shi rakéta-sorozatvetőkről szólnának eme hírek.

A szudáni WS-2-esek létezéséről több, az országban tartózkodó észak-afrikai állam katonai attaséja is említést tett. Kína nem verte nagydobra a sorozatvetők eladását, sőt, hogy pontosak legyünk, eleddig senki sem tudott róluk, az eladó és a vásárló ország beavatottjain kívül. Kínai állítás szerint a WS-2-esek még a 2005-ös fegyverembargó életbe lépése előtt kerültek leszállításra, mégis érdekes, hogy négy évig senki sem vette észre őket.

A WS-2 Wei Shi egy rakéta-sorozatvető család tagja. Gyártójuk a szecsuáni Aerospace Industry Corporation. A 302 milliméteres átmérőjű WS-1 hatótávolsága 100 kilométer, a továbbfejlesztett WS-1B akár 180 kilométerre is elrepülhet. A WS-1E változat átmérője 122 milliméter, hatótávolsága 40 kilométer. A Szudánban is felbukkant WS-2-es ármérője már 400 milliméter, hatótávolsága 200 kilométer, ezt a FG-42/43 jelzésű szilárd üzemanyagú rakétamotor biztosítja.

WS-2-093001

A 7302 milliméter hosszú és 1285 kilogrammos indulótömegű WS-2-est egy 8×8-as kerékképletű Taian TAS-5380 teherautóra szerelték, így megfelelő mozgékonysággal bír nehéz terepen is. Egy indítójárműre hat vetőcsövet szereltek fel, személyzete három fő. A vetőcsövek újratöltése 12 percet vesz igénybe. Egy WS-2-es rakéta ára 100000 dollár, azonban létezik egy drágább változata is.

Ez a WS-3-as, melynek irányítását már GPS végzi. Mivel a WS-2-es jóformán csak ebben különbözik a WS-3-astól, így ha a későbbiekben kiderülne, hogy Szudánban valójában a WS-3-as változat került, az már felvetheti az ENSZ embargó megsértésének lehetőségét.


Forrás: AHU – A-O D.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez