Újra a Tahriron. Egyiptomot megosztja Mubarak felmentése

 
Este már megint tüntetőktől volt hangos az egykori arab tavasz ikonokius helyszíne, a kairói Tahrir tér. Körülbelül kétezren demonstráltak a Mubarak elleni 2011 januári felkelés bölcsőjénél, Mubarak felmentése ellen.
 
A lassan már 4 éve megdöntött ex-elnök ellen több per is indult. Most éppen az alól mentette fel hét emberével együtt a bíróság, hogy felelősek voltak a hatalmukat megdönteni akaró tüntetők lelövetésében. Mubarakot eredetileg, 2012-ben életfogytiganra ítélték emiatt, aztán technikai okokra hivatkozva újra tárgyalták az ügyet, és most azt mondták ki, hogy nem bűnös. A hatalmát megdöntő felkelésben körülbelül 800 tüntetővel végeztek a biztonságaiak az alatt a több mint két hét alatt, amíg az elnök február 11-én emondott.  
 
A másik per közalapítványok pénzének elsikkasztásáról szólt, abban kiszabott hároméves börtönbüntetését tölti most a 86 éves ex-elnök. Mégpedig egy katonai kórházban, és úgy tudni, néhány hónapig még ott is marad. 
 
A tegnapi ítélethirdetés után a BBC szerint körülbelül 2 ezren jelentek meg a Tahrir közelében. Ez viszonylag kis tüntetés volt, de nagyon is jelképes. A liberálisok és a betiltott Muzulmán Testvériség támogatói egyaránt szabadságot követeltek. Az utóbbiak, pontosabban az ultrakonzervatív szalafisták pénteken már országszerte szerveztek megmozdulásokat az “iszlám forradalomért”. Azokon Kairóban a hírek szerint két tüntetőt lelőttek. Az egyik megölt tiltakozó barátja az AFP-nek azt mondta: a rendőrök lőttek bele a tömegbe. A  belügy viszont azt állítja, hogy először a tüntetők nyitottak tüzet. Pénteken reggel egy ellenőrző pontnál ismeretlen fegyveresek lelőttek egy dandártábornokot. A rendőrök több tucat tüntetőt őrizetbe vettek.
 
Most a Tahrirra  néhány óra elteltével bevonultak a biztonságiak, könnygázzal és vízágyukkal oszlatták fel a tömeget. A BBC tudósítója éles lövéseket is hallott, az AFP pedig úgy tudja, hogy egy tüntetőt lelőttek. És azt mondja: nem lehet tudni, hogy mi lesz. A nem engedélyezett tüntetéseket feloszlatja a rendőrség, ha kell, erővel. Megpróbálják-e újra azok, akik tegnap a Tahrirnál gyűltek össze?
 
A 2011-ben meggyilkolt tüntetők rokonai elkeseredtek a Mubarakot felmentő ítélet miatt.  Ramadan Ahmed, aki a fiát vesztette el az alexandriai demonstrációk egyikén, azt mondta a BBC-nek: nincs igazság a szegények számára. Ez Mubarak törvénye.
 
Az  ex-elnök támogatói viszont üdvrivalgásban törtek ki a tárgyalóteremben. Mubarak pedig telefoninterjút adott egy magántelevíziónak, a Szada al Baladnak. Azt mondta, amit a tárgyalásokon is: hogy semmi rosszat nem tett. És hogy Istenre hagyatkozott, miközben az ítéletre várt. 
 
Mubarak utóda, az első, demokratikusan megválasztott egyiptomi elnök, Mohamed Morszi mindössze egy évig volt hatalmon, aztán hatalmas kormányellenes tüntetések után tavaly nyáron a hadsereg megfosztotta hivatalától. Az idén megválasztott Fattah al-Sziszi volt hadsereg főparancsnok hivatalának kezdete óta tudósítók szerint elhallgattak a Mubarakot bíráló hangok a sajtóban. Az ellene indított felkelés óta eltelt csaknem 4 év meglehetősen kaotikus és erőszakos volt Egyiptomban. Az emberek egyre nagyobb nosztalgiával gondolnak a Mubarak-érára, vagy legalábbis arra, hogy akkor erős volt a közbiztonság az országban.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez