Jön a második menet Libériában- a tét a demokrácia

Libéria, Monrovia – Megnyugodni látszanak a kedélyek Libériában a szavazatszámlálás előrehaladtával. Az elnök és egyben törvényhozási választás eredményeinek kilencvenhét százalékos feldolgozottsága mellett kijelenthető, hogy az első választási fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a győzelemhez szükséges ötven százalék plusz egy szavazatot.

 

 A végleges eredmények kihirdetésére csak október 26-án kerül sor, de a második választási forduló megtartása elkerülhetetlennek látszik. A második fordulóban, amelyet előreláthatóan november 8-án tartanak, a jelenlegi elnök, az idei év egyik Nobel-békedíj nyertese, Ellen Johnson Sirleaf és a második helyen befutott korábbi diplomata, Winston Tubman indulhat.

A választások lebonyolításával megbízott Nemzeti Választási Bizottság (NVB) előzetes eredményei azonban éles vitákat eredményeztek. Az előzetes eredmények publikálását ugyanis úgy kezdték meg, hogy nem lehetett tudni pontosan, hányan adták le szavazatukat. Az NVB eljárása ellen kilenc ellenzéki párt közös nyilatkozatot adott ki, amelyben bejelentették, hogy kivonulnak a szavazatszámlálási folyamatból és a szavazás érvénytelenítését követelik. Az ellenzéki bojkott hatására és a választási folyamat békés lezárása érdekében Sirleaf bejelentette, hogy függetlenül a végső eredménytől, a második fordulóban is meg kívánja mérettetni magát. Ezt követően Tubman biztosította híveit, hogy a pártja által dokumentált választási törvénytelenségek ellenére indul a második fordulóban.

A választási procedúra törvényességét az NVB mellett a szavazóhelységekben dolgozó pártaktivisták és körülbelül 1500 nemzetközi megfigyelő ellenőrizte, a törvénytelenségek kivizsgálása folyamatban van. Az NVB számára tizenkét esetben jelentettek választási csalást, négy szavazóhelység eredményeit továbbra is vizsgálják. Ugyanakkor a választások törvényességét vizsgáló Carter Center gyorsjelentése szerint a szavazás „békés, törvényes és meglepően átlátható” módon zajlott le. A legtöbb megfigyelő egyetértett abban, hogy nem történt az eredményeket jelentősen befolyásoló csalás. Az eredmények végleges kihirdetése előtt az érintetteknek továbbra is lehetőségük van panasszal élni.

Világosan látszik azonban, hogy az ellenzéki pártoknak csak az elnökválasztással akadt problémája, parlamentbe jutó képviselőik nem csatlakoztak az előzetes eredmények alapján bejelentett bojkotthoz. A libériai alkotmány értelmében az elnökválasztás győztese egyben a kormányalakítás jogát is megkapja. A választás tétje tehát, hogy a 2005 óta kormányzó Sirleaf-nek sikerül-e megszereznie a második ciklusához szükséges támogatást. Mindenesetre az amerikai mintára épülő libériai politikai rendszer alsó és felső házában Sirleaf pártja, az Egység Párt (Unity Party – UP) már megszerezte a többséget. A törvénykezés az elnökválasztás végleges eredményének kihirdetése előtt is akadálytalanul folytatódik.

Anélkül, hogy bizonyosak lehetnénk Sirleaf győzelmében, jelen állás szerint a választások igazi tétje Libéria demokratikus konszolidációja. Mint az elefántcsontparti választások mutatták, súlyos árat fizethet egy ország és annak lakossága, amennyiben a versengő felek nem fogadják el a választások eredményeit. Az országban elindult fejlődés ellenére nagyon magas a munkanélküliség, öt munkaképes felnőttből négyen állástalanok és az egy főre jutó nemzeti kibocsátás mindössze 300 dollár körül alakul.

Az elnökválasztás második fordulóját megelőző kampányt a gazdaságpolitikai kérdések fogják dominálni. Sirleaf programjában a munkanélküliségi ráta javítását helyezi előtérbe. A munkanélküliség, a korrupció és a szegénység elleni küzdelem érdekében Sirleaf türelemre inti híveit: „Ne cseréljék le a pilótát a gép földet érése előtt.” A választási kampány hajrájában értesült Sirleaf arról, hogy az idei Nobel-békedíj győztese lett. A díjat megosztva kapta egy jemeni aktivistával és egy közeli barátjával, a kampányában jelentős szerepet vállaló Leymah Gboweeval. Sirleaf kihívója, Winston Tubman a libériai belpolitikába való „provokatív beavatkozásként” értékelte a Nobel-bizottság döntését. Kampányát leginkább az ehhez hasonló Sirleaf ellenes kritikákra és populista ígéretekre alapozta. Konkrét választási program hiányában azonban az ígéretek megvalósíthatóságát nehéz lenne megítélni. A Sirleaf lejáratását célzó kampány és az első választási forduló bojkottja rávilágított arra, hogy a hatalom megszerzéséért Tubman a végsőkig fog harcolni. A konfliktusok elkerülése végett a választási bizottságnak nagyon körültekintően kell a második fordulót levezényelnie.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez