Líbiai kommandósok elfoglalták az észak-koreai hajót

Megbukott az olajért-fegyvert üzlet, melyet egy iszlamista milícia kötött Észak-Koreával. A központi kormány kommandósai elfoglalták az észak-koreai hajót, melyet egy másik kikötőben megszabadítanak a vásárolt olajtól.

Az ideiglenes parlament többször megfenyegette a miszratai iszlamista miliciát, hogy hagyjon fel az illegális olajexport gondolatával. Januárban már próbálkoztak ezzel, de a máltai zászló alatt hajózó tanker végülis dolgavégezetlen tért haza, mert nem tudott olajt szerezni. Az észak-koreai hajónak ez most sikerült, de kiszivattyúzzák belőle az olajt egy olyan kikötőben, melyet a kormány ellenőriz Líbiában.
A hétvégén a kormányfő és a parlament is határozottan fellépett az illegális olajexport ellen. A miniszterelnök azt ígérte, hogy bombázni fogják a hajót, ha elindul. Végülis nem került erre sor. A miszratai milícia, melynek 10 ezer dzsihád harcosa van, kapitulált! Pedig Ibrahim Jadhrain, a milícia parancsnoka még nemrég azzal fenyegetőzött: “visszalövünk, ha a kormány támad! ” Ki is Ibrahim Jadhrain? Nagy szerepe volt Kadhafi bukásában, az általa vezetett milícia az egyik legerősebb Líbiában. A diktátor halála után ez a milícia kapta az olamezők és az olajkikötők ellenőrzését. 2012-ben választásokat tartottak, és azok eredménye nem kedvezett a miliciának. Mire közölték: átveszik a területet! Ők fogják kitermelni az olajat és ők is exportálják azt! A pénz pedig az övék lesz! A milícia főnöke olajtársaságot alapított és saját televíziója is van. Abban magyarázza el: nem a saját számlájára dolgozik hanem Bengházi népe javára! Líbia második legnagyobb városa az iszlamista milíciák központja, itt ölték meg 2012.szeptember 11-én az USA nagykövetét. Külföldiek csak akkor merészkednek ide, ha feltétlenül szükséges.
A milícia parancsnoka az olajat-fegyverért üzlettel súlyos hibát követett el: Észak-Korea ugyanis fekete bárány az USA számára. Számos ENSZ szankció sújtja! Ráadásul potenciális kapcsolata az Al Kaidaval, amely szépen csendben berendezkedett Líbia déli részén, kivágta a biztosítékot a terrorelhárító központokban, Washingtonban és Párizsban. Kérdés, hogy ezek után indul-e átfogó katonai akció az iszlamista milíciák ellen, melyek maguk akarják az olajt exportálni Líbiából, még akkoris, ha most ezt a központi kormány megakadályozta és elfogta az észak-koreai tankhajót.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez