Az irodalom visszavág – szalafisták tiltólistája Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – A szalafisták betiltanák egy irodalmi Nobel-díjas szerző műveit. Egy egész listát készítettek azokról a könyvekről, amelyek szerintük nem kívánatosak az országban, ahogy a fáraók szobrai sem.

 

 Abdel Moneim Al Shahat szalafista vezető betiltaná az egyiptomi, irodalmi Nobel-díjas Nagíb Mahfúz összes művét, különösen a legismertebb és leghírhedtebbet, a „Gebelawi gyermekei”-t.

Al Shahat ateista propagandafogásnak nevezte a könyvet. Véleménye szerint a mű az istenkáromlás mellett prostitúcióra, homoszexualitásra és más bűnökre sarkallja olvasóit, ezért az örök tűzben kellene égnie.

Mahfúz 1959-ben írta a „Gebelawi gyermekei”-t. Ezt követően halálos fenyegetéseket kapott az egész arab világból. Könyveit minden arab országban betiltották istenkáromlás miatt, mivel allegorikusan ábrázolja Istent és a monoteista vallásokat, a judaizmust, a kereszténységet és az iszlámot. 1988-ban nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. 1994-ben, a folyamatos rendőri védelem ellenére egy iszlám szélsőséges merénylő majdnem megölte az akkor 82 éves írót. Ezután maradandó sérülései miatt már nagyon keveset írt. 2006-os halálát követően Egyiptomban és Libanonban kiadták a „Gebelawi gyermekei”-t. A régió többi országában a mai napig sem engedélyezték ezt.

A szalafisták nem csak a Nobel-díjas irodalmár műveit szeretnék betiltani, hanem más, ismert könyvet és történetet is, mint az Ezeregyéjszaka meséit. Másik ötletük szerint le kellene fedni az összes ókori egyiptomi szobrot és emléket, mert ezek egy letűnt, korrupt és hitetlen civilizáció emlékei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez