Harc a sajtószabadságért Egyiptomban, ahol ma nem jelentek meg az ellenzéki lapok

Egyiptom, Kairó – Nemet mondunk a zsarnokságnak!- írta honlapján az Al Tahrir című ellenzéki újság, melynek papír kiadását hiába keresték az olvasók a megszokott helyen. Hétfőn az ellenzéki lapok egységesen állást foglaltak az új alkotmány és Murszi elnök különleges jogaival szemben.

Az államfő december 15-re írta ki a népszavazást az új alkotmányról, amely az ellenzék szerint korlátozza a sajtó szabadságát és szűkíti az emberi jogokat. Az ellenzék attól tart Egyiptomban, hogy a hatalom fokozatosan bevezeti a sariat, Mohamed próféta szigorú törvényét az új alkotmány homályos rendelkezéseire hivatkozva.
   A kormánypárti lapok, így például a külföldön is jól ismert Al Ahram megjelentek és állást foglaltak az új alkotmány mellett. A kormánypárti rádiók és televíziók ugyanígy népszerűsítik az új alkotmányt a döntő fontosságú népszavazás előtt. A magánrádiók és televíziók viszont sztrájkra készülődnek: a tervek szerint szerdán  nem lesz adás, hogy így ” tiltakozzanak a készülő zsarnokság ellen” Egyiptomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez