Gyanús forrás-UNESCO vita a 3 millió dolláros Obiang díjról

Egyenlítői Guinea, New-York – Egyenlítői Guinea elnöke 3 millió dolláros díjat tűzött ki, melyet az UNESCO- nak kellene odaitélnie. Ám komoly kétségek merültek fel amiatt, hogy Teodoro Obiang Nguema elnök vajon miből adományozta ezt az összeget az UNESCO- nak.

 Három országban is vizsgálat folyik az elnök és családja ellen. Az UNESCO jogászai erre hivatkozva közölték, hogy probléma van a díj pénzügyi forrásával.

 

Az Egyesült Államokban azzal gyanúsítják az egyenlítői guineai elnök fiát, hogy 100 millió dollár értékben csapolta meg saját országának kincstárát. Emiatt zárolták javait az Egyesült Államokban és több luxusautót elkoboztak. Hasonló a helyzet Franciaországban, ahol Párizsban az Avenue Foch- on levő luxuslakásban nemrég házkutatást tartott a francia rendőrség, és sok luxusautót lefoglalt. Egyenlítői Guinea tiltakozott mondván, hogy a lakás diplomáciai védettség alatt áll, mivel az az elnök fiának tulajdona. A diktátor fia ugyanis az UNESCO nagykövet helyettese Párizsban.
Ennek kapcsán a francia lapok megírták, hogy az elnök fia egy évben kétszer annyit költ luxusautókra Párizsban, mint amennyi Egyenlítői Guinea teljes oktatási költségvetése. Egyenlítői Guinea Afrika leggazdagabb országa – legalábbis papíron. Az olajbevételek miatt ugyanis itt a legmagasabb az egy főre jutó GDP! Csakhogy épp ebben az országban a legnagyobb az egyenlőtlenség is, a GDP nagy része ugyanis egyetlen főre, Egyenlítői Guinea veterán elnökére jut…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez