Afrikai politikusportrék- Jacob Zuma

Dél-Afrika, Pretoria – Jacob Zuma a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke 2009 óta. Ezen kívül még elnöke az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak (ANK, angolul ANC), amelynek 1959 óta a tagja. Jacob Zuma megítélése nem egyértelmű, számos botrányba belekeveredett, amelyek korrupcióval és zsarolással voltak kapcsolatosak. Róna Ibolya írása az AfriPORT-nak.

 

Eredeti nevén Jacob Gedleyihlekisa Zuma 1942. április 12-én látta meg a napvilágot a dél-afrikai Inkandlában. Édesapja még fiatalkorában elhunyt, emiatt édesanyja kénytelen volt szolgálóként dolgozni, hogy eltartsa családját, 15 évesen pedig Zumának is munkába kellett állnia, hogy ezzel is kiegészítse a családi jövedelmet. A megfosztott gyerekkora miatt Zuma semmilyen formális oktatást nem kapott. Egy szakszervezeti családtag erős befolyása miatt, már a fiatal éveiben bekapcsolódott a politikai életbe, és 1959-ben tagja lett az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak, majd 1962-ben a földalatti szervezetének, az Unkhonto we Sizwe-nek. Pár évvel később letartóztatták 45 másik emberrel, a kormány elleni összeesküvési vádra hivatkozva. Ezt követően Zumát tíz év börtönre ítélték, amit a Robben-szigeten kellett letöltenie Neslon Mandelával és más ANK tagokkal együtt. Szabadulását követően ismét szerepe volt a belső ellenállás mozgósításában, valamint az ANK földalatti szervezetének létrehozásában 1973 és 1975 között. 1975-ben elhagyta Dél-Afrikát 12 évre, mely idő alatt Szváziföldön valamint Mozambikban is élt. 1977-ben tagja lett az ANK Országos Végrehajtó Bizottságnak, majd 1984-ben főképviselője lett Mozambikban. Azonban 1987-ben Jacob Zumának el kellett hagynia Mozambikot és az ANK székhelyére Zambia költözött, ahol ő lett a földalatti szervezet vezetője, nem sokkal később pedig a hírszerző hivatal vezetője.

1990-ben az elsők között volt, akik visszatértek Dél-Afrikába a száműzetés után. Ugyanebben az évben megalakult KwaZulu-Natal régióban az ANK regionális kongresszusa, amelynek Zuma lett az elnöke. 1991-ben az ANK főtitkár-helyettesévé választották, majd 1998-ban kiemelkedő vezetői szerepéért elnyerte a Nelson Mandela díjat Washingtonban. Egy évvel később 1999. júniusban Dél-Afrika ügyvezető alelnökévé nevezték ki.

2005. június 2-án Jacob Zumát bűnösnek találták korrupció és csalás vádjával, ezért menesztették alelnöki pozíciójából, 2006-ban azonban visszavették az ANK alelnöki tisztébe. 2007. december 18-án kinevezték az ANK elnökévé, 2329 szavazattal nyert Thabo Mbekivel szemben. A 2009-ben megtartott elnökválasztást megnyerve május 9-én Jacob Zuma letette elnöki esküjét. A kormány tagjait főként az ANK-ból válogatta össze. Megválasztásakor Zuma ígéretet tett az oktatási rendszer fejlesztésére, valamint, hogy bővíti a munkahelyek számát. Jelenleg Johannesburgban él, és mivel poligamista, négy felesége és húsz gyermeke van. Vagy ki tudja, mennyi. Magánélete is gyakran gúny, vagy éppen a „szabad művészet” tárgya. Egy botrányt kavaró kiállításon például egy festő a nadrágjából kilógó nemi szervvel ábrázolta.

 

Források:

http://www.africansuccess.org/visuFiche.php?id=420&lang=en

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4615019.stm

http://www.biography.com/people/jacob-zuma-262727?page=1

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez