Fejlövés után fejtörés – egy tuareg vezető Párizsban

Mali, Franciaország – Hajlandók vagyunk a párbeszédre Mali kormányával. Szerintünk békés megállapodásra van szükség, mert a háborúban polgári áldozatok is lehetnek. A nyugat-afrikai államok katonái nem ismerik a Szaharát, így könnyen a békés polgári lakosság válhat a támadások célpontjává- hangsúlyozta Párizsban az MNLA főtitkára.

    Bilal Ag Cherifet fejbelőtték, amikor az MNLA harcot folytatott az iszlamista milíciákkal. Felgyógyult, de a világi tuareg szervezet nem szerezte vissza a befolyását Mali északi részén. Az iszlamista milíciáknak sokkal több a pénzük és a fegyverük – panaszkodott az MNLA vezetője, aki szerint ellenfelei a kábítószercsempészetből és az emberrablásokból gazdagodtak meg.
     Maga az MNLA sem ártatlan bárány. Harci erejét az a fegyveres milícia adja, amely annak idején még Kadhafi mellett harcolt Líbiában. Amikor a diktátor veszített, akkor ezek a harcosok teljes fegyverzetben átmentek Maliba és januárban megverték ott a kormánycsapatokat. Velük szemben léptek fel aztán az iszlamista milíciák, és ma ők az urak Mali északi részén.
     Az elmúlt napokban az MNLA megpróbált ellentámadást indítani, de ez kudarcba fulladt. Az iszlamista Ansar Dine tuareg milícia visszaverte a támadást. Most az MNLA főtitkára úgy nyilatkozott Párizsban, hogy velük is hajlandó tárgyalni. A francia kormány újra megerősítette azt az álláspontját, hogy csakis olyan szervezettel folytat komoly párbeszédet, amely nem használ terrorista módszereket. Arról, hogy hol talál ilyen szervezetet Maliban, nem szólnak a közlemények …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez