Francia- amerikai vita a Biztonsági Tanácsban Mali válságának megoldásáról

Franciaország, Egyesült Államok –  Mind Washington, mind Párizs azt szeretné,ha mielőbb megszűnne a terrorista milíciák uralma Mali északi részén. De hogy lehet ezt elérni? Franciaország szerint gyors katonai akcióval. Ebben részt venne Mali hadserege és a nyugat-afrikai államok 3300 katonája. Amerika szerint egy elkapkodott katonai akció többet ártana, mint használna.

Washington szerint ezek az erők nem képesek a győzelemre az elszánt és jól felfegyverzett iszlamista milíciákkal szemben.  Mit javasol az USA ENSZ nagykövete? Azt, hogy Maliba két külön ENSZ missziót küldjenek: az egyik a politikai stabilitással foglalkozna, a másik pedig a hadsereg újjászervezésével. Miután a miniszterelnököt a puccsista tisztek lemondatták, nem irreális elképzelés egy ENSZ politikai delegáció küldése Maliba. Ez a misszió foglalkozna a tuareg milíciák ügyével is. Párizs a katonai megoldásnak ad prioritást, mert attól tart, hogy az iszlamista milíciák túlságosan megerősödnek Mali északi részén. Francia javaslatra az Európai Unió 300 katonai kiképzőt küld Maliba a jövő év elején. Azt francia részről is elismerik, hogy Mali hadserege jelenleg nincs bevethető állapotban. Abban bíznak viszont, hogy intenzív kiképzés eredményeképp megindulhat a katonai offenzíva valamikor jövő ősszel Mali északi részén.
     Amerikai megítélés szerint jövő ősszel sem lesznek képesek megfelelő erőt felmutatni Mali és a szövetséges erők katonái. Nincs meg a szükséges motiváció, az egységes irányítás és főként: ezek a katonák nem ismerik a sivatagot! A milíciák viszont igen! Ezért fontos, hogy a sivatagot jól ismerő tuareg harcosok melyik oldalra állnak! Washington szerint mindenekelőtt őket kell meggyőzni arról, hogy forduljanak szembe a terrorista milíciákkal. Amerikai katonai szakértők ezenkívül úgy gondolják, hogy Csád hadserege sokkal alkalmasabb a sivatagi háborúra, mint a többi afrikai állam fegyveres erői. Washington tervei szerint a csádi katonák sivatagi ismeretei kombinálva az amerikai technikával sokkal hatékonyabbak lehetnek a terroristák elleni harcban Mali északi részén, mint a franciák által elképzelt közös afrikai hadművelet.
      Fokozza a problémákat, hogy Ban Ki Mun ENSZ főtitkár egyáltalán nem támogat egy katonai akciót és mindenképp a párbeszéd híve. Már csak azért is, mert az ENSZ-nek se felhatalmazása, sem pedig pénze nincs egy újabb nagyszabású akcióra. A katonai intervenció Maliban már az első szakaszban 200 millió euróba kerülne …Döntés egyelőre nincs, miközben folyamatosan érkeznek a dzsihád harcosok és az újabb fegyverek az iszlamista milíciákhoz Mali északi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez