Amikor a tánc átcsap politikába – a Harlem Shake viccnek indult, de kezdik komolyan venni

Egyiptom, Tunézia – A tiltakozás, a hatalom kritikájának legújabb formája lett a két országban a Harlem Shake. Ez az interneten terjedő, most már több ezer verzióban meglévő rövid táncklip úgy tűnik, az őrületbe kergeti a hatóságokat. A két országot uraló iszlamisták szinte háborút hirdettek a helyi Harlem Shake-erek ellen.

Kairóban éppen egy hete vittek be négy egyetemistát, mert a nyílt utcán mutatták be a Harlem Shake változatukat, amelyet videóra is felvettek. Az őrizetbe vétel hírére, csütörtökön a Muzulmán Testvériség székházánál körülbelül hetvenen táncoltak DJ Bauer electro-dance klipjére. Többek Muzulmán Testvérnek vagy Mikiegérnek maszkírozták magukat.

Tunéziában a tiltakozó középiskolások a Harlem Shake-et ötvözték a másik „őrülttánccal” a Gangnam Style-lal. Ez a performansz a helyi oktatási miniszternél verte ki a biztosítékot, bár ebben szerepe lehet annak is, hogy a diákok egy része a tárcavezető fotóját viselte az arca előtt tánc közben. Megtorlásként minisztériumi vizsgálat indult és a diákokat és az tanárokat is kirúgással fenyegetik.

A kulturális háborúba a radikális iszlamisták is bevetették magukat. Tuniszban verekedés is volt a Nyelvek Intézeténél, ahol a fiatalok Harlem Shake készültek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez