Veszélyes a jobbkormány, betiltották Sierra Leonéban

Megtiltották a jobbkormányos kocsik importját Sierra Leonéban. A helyi közlekedési hatóság azzal indokolja a döntést, hogy ezek a kocsik veszélyesek a közlekedésre. Az országban a jobbra tarts! – szabály van érvényben, így a kocsik többsége balkormányos.

Sierra Leone, bár brit gyarmat volt, a függetlenség elnyerése után az 1970-es évek elején áttért a jobboldali közlekedésre. Ennek akkor az volt az oka, hogy a szomszédos országokban is a jobbra tarts! volt érvényben. Ennek ellenére sok jobbkormányos kocsi közlekedik még ma is, és sokan ilyet is hoznak be. A helyi közlekedési hatóság most arra hivatkozva tiltotta meg az importot, hogy ezek az autók sokkal balesetveszélyesebbek. A sofőrnek ugyanis nincs tökéletes rálátása a forgalomra, hisz az út jobb oldalán autózva, a jobb első ülésen ülve aligha láthatja a szembejövőket, indokolta a döntést Sarah Bendu a közlekedési hatóság vezetője.

A jobbkormányos kocsik tilalma egyelőre a behozatalra vonatkozik, de azok a tulajdonosok, akik igazolni tudják, hogy a járművük már úton volt a rendelet hatályba lépésekor, még átvehetik a kocsijukat. Viszont nekik is, akárcsak a többi jobbkormányos autó-tulajdonosnak, jövő szeptemberig mindenképpen meg kell szabadulni ezektől az autóktól. Utána már csak balkormányos kocsik közlekedhetnek. Aki vét a szabályok ellen súlyos árat fizet, a büntetés ugyanis több mint 800 euró is lehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez