Sakk csodagyerek Kampala nyomornegyedéből

Uganda, Kampala – A 16 éves Phiona Mutesi mindenkit legyőz Ugandában: a szemüveges lány a férfiakat éppúgy elveri, mint a nőket. Jelenleg nemzetközi mesterjelölt. Ugandából az első! Már állandóan utazik: Szudántól Szibériáig.

“Az életem teljesen megváltozott: lehetek sakk nagymester, de lehet belőlem orvos is!”- mondja az ifjú bajnoknő, aki még nem is oly régen egész családjával az utcán aludt Kampala nyomornegyedében.
A koldusszegény család kálváriája azzal kezdődött, hogy a papa meghalt, amikor a kislány három éves volt. A halál oka az AIDS! A mama nem tudta fizetni a lakbért és a család az utcára került. A nyomorból a sakk húzta ki őket. Először a kislány bátyja kezdett el sakkozni. Húga épp csak meglátogatta: nem játszani akart, hanem enni! A sakk klub ugyanis ingyen süteményt osztott a kis bajnokoknak. Aztán Phiona ott ragadt.12 éves korában megnyerte a női ifjúsági bajnokságot és azóta a karrierje sínen van… Olyannyira, hogy életéről már regény jelent meg Ugandában. A regényes életrajzot megvásárolta a Disney stúdió is, úgyhogy lehet, hogy Hollywood filmet készít a sakk csodagyerek fordulatos életéről!
A külvárosi csoda mögött egy ex focista áll: Robert Katende 2003-ban akasztotta szögre a cipőt és sakk klubot szervezett Kampala nyomornegyedében. Tapasztalatból tudta, hogy a sport komoly jellemformáló is. Az utcán cél nélkül ődöngő gyerekek megtáltosodnak a sakktábla mellett. Lesz életcéljuk, és megtanulnak küzdeni azért, hogy ezt elérjék. Jelenleg 63 fiatal tagja van a nyomornegyed sakk klubjának Kampalában. A legifjabb ugandai sakk reménység négy éves …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez