Nigéria katonákat kér Nigertől

A nigériai vezetés katonai támogatást kért a nigeriektől, hogy hatékonyabban lépjhessen fel a Boko Haram terroristák ellen Észak-Nigériában. A nigériai hadsereg egy hete indította meg offenzíváját az iszlamista szélsőségesek ellen, akik 2009 óta több mint 2000 ember életét oltották ki.

 

A nigériai külügyminiszter Nurudeen Muhammed személyesen adta át Goodluck Jonathan elnök kérését Mahamadou Issoufou nigeri elnöknek Niameyben. A nigériai külügyminiszter elmondta, hogy jelenleg három észak-keleti államban rendeltek el rendkívüli állapotot, ahol a nigériai hadsereg katonái több akciót is végrehajtottak a terroristák ellen. A külügyminiszter szerint a nigeriek komoly segítséget tudnának nyújtani a terroristák elleni harcban. Közben nigériai katonai források azt közölték, hogy komoly ellenállásba ütköztek, ráadásul nehéz elvágni az utánpótlási vonalakat, mert a terroristák a szomszédos országokból csempészik be a fegyvereiket. A Boko Haram köztudottan jó kapcsolatokat ápol az al Kaida észak-afrikai szárnyával.

Nigéria és Niger 2012 októberében kétoldalú biztonsági paktumot kötött, ami az jelenti, hogy a két ország hírszerzése információkat oszt meg a térségben működő radikális iszlamista szervezetek tevékenységéről. Emellett a két ország hadereje közös hadgyakorlatokat is rendezett. A paktum értelmében az aláírók kötelesek katonai támogatást nyújtani egymásnak.

A két ország közötti határszakasz 1500 km hosszú. A nigériai események miatt több ezer civil keresett menedéket a szomszédos Nigerben az elmúlt hetekben – jelentette az ENSZ. A nigeri hadsereg egy hónapja közös katonai akciót hajtott végre a nigériaiakkal Bagában, ahol a Boko Haram ellen léptek fel. Az akcióban csádi katonák is részt vettek. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez