Időben észrevett bomba Líbiában

Líbia, Tripoli- Kilógott egy vezeték az olasz diplomaták autójából, és ők gyorsan reagáltak: elhagyták a járművet, amely fél óra múlva felrobbant. A sofőr telefonált a rendőrségre, amelyiknek volt ideje lezárni a környéket. Áldozatok így nincsenek.

Az olasz diplomaták vásárolgattak Tripoliban. Valószínűleg akkor szerelték az autójukra a bombát, amikor megálltak valahol. Nem ez az első támadás olasz diplomaták ellen Líbiában. Januárban rálőttek Bengáziban a konzul kocsijára. Az elővigyázatos konzul páncélozott járműben utazott, ezért nem esett baja. Miért különleges célpont Itália, az egykori gyarmatosító hatalom Líbiában? Mert Silvio Berlusconi idejében Kadhafi Róma kedvelt vendége volt. Olaszország lett Líbia első számú kereskedelmi partnere. Az olasz cégek nagy szeletet kaptak a líbiai olajpiacból. Ezért most a Líbiában dolgozó olasz diplomatáknak nagyon észnél kell lenniük, ha életben akarnak maradni.
Persze nemcsak ők jelentenek célpontot: áprilisban Bengáziban a francia konzulátus előtt robbant fel egy autóba rejtett bomba. Akkor két ember sérült meg. És ugyancsak Bengáziban, a forradalom fővárosában végezte életét az Egyesült Államok nagykövete méghozzá szimbolikus napon- szeptember 11-én.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez