Turistákra várva – mit ér a Világörökség?

Tárt karokkal várják a külföldi turistákat Nigerben, miután az UNESCO felvette a világörökség listájára Agadezt, amely történelmi múltú, különleges építészeti stílusáról híres város.

A nigeri vezetés és a helyiek optimisták, i azt remélik, hogy az UNESCO döntése után megnő majd a külföldi turisták körében az érdeklődés az ország iránt. Nigerben és Agadezben futótűzként terjedt el a hír, hogy az UNESCO bejelentette, mostantól Agadez hivatalosan is a Világörökség része. Az AFP hírügynökségnek egy helyi internetes kávézó tulajdonosa elmondta, hogy rendkívüli hálásak az UNESCO-nak. A nemzetközi szervezet azzal indokolta döntését, hogy Agadez különleges, egyedi, pártalan építészeti stílusa miatt érdemelte ki a rangos címet. 

Az 1980-as évékben Agadez volt az egyik legfelkapottabb város a külföldi turisták körében. Az 1990-es években viszont jelentősen visszaesett az idegenforgalom az országban, miután a helyi tuaregek lázadást robbantottak ki. Jelenleg pedig komoly problémát jelent, hogy az ország északi részén hemzsegnek a különböző radikális iszlamista terrorista szervezetek, amelyek az AQIM-al álnak szövetségben. Az AQIM az elmúlt években számos külföldit rabolt el a térségben és több tucat támadást is végrehajtott nyugati érdekeltségű bányák ellen. A rossz biztonsági helyzet miatt az Amerikai Egyesült Államok jelenleg is azt javasolja a turistáknak, hogy lehetőleg nem utazzanak az országba, mert veszélyes.

Agadezben májusban két, autóba rejtett pokolgép robbant fel. Az egyik a hadsereg támaszpontjánál, a másik a francia Areva cég által üzemeltetett uránbányánál. A két merényletben 20-an haltak meg. A nigeri hadsereg azóta megerősítette jelenlétét és felszámolta az illegális bevándorlók táborait is a városban.

Agadez 740 km-re található a fővárostól, főleg tuaregek lakják. A várost a 14. században alapították és fontos kereskedelmi központ volt. A várost a történelem során többször is elfoglalták. 1500-ban a Szonghaj Birodalom foglalta el, majd a marokkóiak is megszerezték maguknak. 1900 körül pedig a franciák fennhatósága alatt állt. Agadez elsősorban különleges építészete miatt egyedülálló. A házak többségét sárból tapasztották. A házfalak vöröses színűek, ami különleges hangulatot ad a városnak. Híres nevezetessége a Nagy Mecset, a Kaocen palota, a szultáni palota, a Nagyopiac , a tevepiac és a Vieux negyed, amely szudáni típusú épületekkel van tele. A város komoly kézműves hagyományokkal rendelkezik. Főleg ezüstből és bőrből készítenek a helyiek karpereceket, tevenyergeket, ruhákat, nyakláncokat és egyéb tárgyakat. 

04 02D

houche-agadez-ss

Agadez-Animal-Market-1991

Agadez-road-Niger

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez