1,1 milliárd dolláros kínai-nigériai megállapodás

Pekingben írta alá az előnyös hitelszerződést Goodluck Jonathan nigériai államfő. Az 1,1 milliárd dollárból korszerűsítik Nigéria vasúthálózatát és repülőtereit.

Afrika legnépesebb állama, amely a fekete kontinens legnagyobb olajtermelője is, igen gyenge infrastruktúrával rendelkezik. Ez hatalmas veszteséget okoz a gazdaságnak. Kínai cégek már 1,7 milliárd dollár értékben kötöttek szerződéseket az úthálózat korszerűsítésére. Csakhogy ezek a cégek nemigen alkalmaznak helyi munkaerőt és emiatt komoly ellentétek alakultak ki a kínaiak és a nigériai lakosság között. A Boko Haram iszlamista terrorszervezet valóságos háborút folytat “a külföldi kizsákmányolás” ellen. A célpontot a kínai cégek jelentik.

De nemcsak a fanatikus iszlamista szervezet elégedetlen a kínai kapcsolattal. Nemrég a Nemzeti Bank elnöke vádolta meg gazdasági imperializmussal és neokolonialista politikával Pekinget. A bankelnök a Financial Times-ban arról írt, hogy a kínai kapcsolat sokkal előnyösebb Pekingnek, mint Nigériának. A kereskedelem 85%-a ugyanis a kínai export. És az miből áll: ipari termékekből. És mit exportál Nigéria? Kőolajat és földgázt.

Kínában épp a közel-keleti turbulencia miatt nagyon fontosnak tartják a nigériai olajat. 2015-re meg akarják tízszerezni az olajimportot Nigériából. Akkor már naponta 200 ezer hordó olaj érkezik majd Nigériából a Mennyei Birodalomba.

Kína számára nagyon fontos a nigériai kapcsolat, de fokozottan igaz ez Afrika legnépesebb országára nézve. Erre hívta fel a figyelmet Hszi Csinping kínai elnök, aki egy afrikai közmondást idézett: “úgy nem leszel gazdag, ha egyedül ülsz az út szélén és ábrándozol a szebb jövőről!” Kína és Nigéria most 1,1 milliárd dolláros szerződést írt alá, de a terv az évtized végére az, hogy 8 milliárd dollár legyen az a kedvező kamatozású hitel, melyet Kína nyújt Nigériának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez