Az EU is a kiutat keresi az egyiptomi válságból

A békés megoldás előmozdítása érdekében két héten belül másodszor jár Kairóban az Európai Uniós külügyi főképviselője. Catherine Ashton vasárnap este érkezett az egyiptomi fővárosba, ahol nem csitulnak az összetűzések a Muzulmán Testvériség és a hatalmat a hónap elején a hadsereg támogatásával megszerző világiak között.

Egyiptom politikai zsákutcába jutott az elmúlt hetekben. A kérdés csak az, hogy elmennek-e a falig, vagy még időben sikerült a folyamatokat megfordítani és kijönni a zsákutcából. Erre a fordulatra szeretné rávenni az Európai Unió külügyi főképviselője a politikai élet szereplőit. Catherine Ashton az újabb egyiptomi látogatásán minden oldal képviselőivel találkozik. Tárgyal az ideiglenes államfő helyettessel, Mohamed el-Baradei-jel és természetesen a Muzulmán Testvériség szabadon lévő vezetőivel is. Az iszlamista szervezet vezetői közül az elmúlt hetekben sokakat meggyanúsították, őrizetbe vettek. Ban ki Mun ENSZ főtitkár is a békés rendezésre sürgette az egyiptomi átmeneti vezetést.

A békés rendezés azonban sokkal nehezebb lesz, mint azt bárki várná. A Muzulmán Testvériség nem hajlandó tárgyalni a hadsereggel és követeli Morszi elnök visszahelyezését hivatalába. A világiak viszont erről hallani sem akarnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez