Mandelát gyászolja a világ

Az Egyesült Államok jelenlegi és több volt elnöke, vezető európai politikusok, az ENSZ főtitkára, zenészek, köztük Bono, sportolók, a FIFA és Venezuela is a csütörtökön elhunyt Nelson Mandelára emlékezik.

 

Politikusok, sportemberek és neves művészek sokasága méltatta a csütörtök este, 95 éves korában elhunyt Nelson Mandelát, a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált Nobel-békedíjas dél-afrikai politikust, kiemelve az igazságosságért és egyenlőségért folytatott fáradhatatlan harcát, illetve példamutató emberségét és alázatosságát.

 

A politikus halálhírét Jacob Zuma dél-afrikai elnök jelentette be az állami tévében a nemzethez intézett üzenetében. Közölte, hogy Mandela johannesburgi otthonában halt meg, családtagjai körében békében távozott az élők sorából helyi idő szerint 20 óra 50 perckor. Zuma hozzátette, hogy az elhunytat állami temetésen helyezik végső nyugalomra. Elrendelte, hogy országszerte eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat.

 

Beszédében Zuma úgy fogalmazott, hogy Mandela távozásával az ország “elveszítette legnagyobb fiát”. “Habár tudtuk, hogy ez a nap egyszer bekövetkezik, semmi se csökkentheti a súlyos és maradandó veszteség érzetét. A szabadságért folytatott fáradhatatlan harcával kivívta a világ elismerését. Alázatosságával, könyörületességével és emberségével kivívta a szeretetünket… Ez a legmélyebb bánatunk pillanata. A nemzetünk elveszítette legnagyobb fiát” – hangoztatta Zuma tévébeszédében.

 

Sok időbe telik Dél-Afrikának napirendre térni a halála felett

 

Helyszíni beszámolók szerint péntekre virradóra több százan gyűltek össze az elhunyt politikus johannesburgi házánál, hogy leróják kegyeletüket a nemzeti hős előtt. Az egyik gyászoló “minden idők legnagyobb államférfijának” nevezte Mandelát, egy másik pedig arról beszélt, hogy sok időbe telik, míg Dél-Afrika napirendre tér a politikus halála felett.

A Mandela nevével fémjelzett Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt közleményében úgy fogalmazott, hogy a dél-afrikai nép elveszített egy “kolosszust, aki a megbékélés, az egyenlőség, az igazságosság, a béke és remény megtestesítője volt milliók számára az országban és szerte a világon”.

Frederik Willem de Klerk volt dél-afrikai államfő, aki a csütörtökön elhunyt politikussal megosztva kapta meg a Nobel-békedíjat 1993-ban, a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Nelson Mandela “nagy országegyesítő, és ilyen tekintetben nagyon-nagyon rendkívüli ember volt, mindamellett, amit tett”. Klert a megbékélésre való törekvést nevezte Mandela legfontosabb hagyatékának.

Ban Ki Mun: Erkölcsi ereje döntő volt

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az “igazság pillérének” nevezte Nelson Mandelát, s úgy fogalmazott, hogy a csütörtökön az elhunyt dél-afrikai politikus az ihlet forrása volt az egész emberiség számára.

“Tanulnunk kell a bölcsességéből, az eltökéltségéből és a jobb világ megteremtése iránti elkötelezettségéből” – hangoztatta az ENSZ-főtitkár New Yorkban. Ban Ki Mun szerint a világon nagyon sokakra hatással volt Nelson Mandela küzdelme az emberi méltóságért, az egyenlőségért és a szabadságért. Mandela apartheid-ellenes harcára utalva Ban Ki Mun úgy fogalmazott, hogy az elhunyt politikus “erkölcsi ereje döntő volt a rendszer lebontásában”.

Obama is ihletett merített Mandela életéből

Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke, Barack Obama szerint Nelson Mandela élete példaként fog szolgálni számtalan politikusi generációinak és egyszerű embernek, akik számára fontos a demokrácia és a szabadság eszményképe.

“Egyike vagyok az emberek megszámlálhatatlan millióinak, akik ihletet merítettek Nelson Mandela életéből. Mint sokan szerte a világban, én sem tudom elképzelni saját életemet a Nelson Mandela által mutatott példa nélkül” – fogalmazott Barack Obama, és elrendelte, hogy a kormányintézmények hétfőig félárbocra eresszék a nemzeti lobogókat.

Schulz: A jelenkor egyik legnagyobb embere

Nelson Mandela halálával a Dél-afrikai köztársaság elveszítette “atyját”, a világ pedig egy hős nélkül maradt – fogalmazott péntekre virradóra kiadott közleményében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

“Lerovom tiszteletemet a jelenkor egyik legnagyobb embere előtt” – írta Schulz, aki szerint Nelson Mandela hagyatéka örökké élni fog. “Nelson Mandela egy harcos és egy vezető, illetve az ihlet forrása volt számos embernek szerte Afrikában, Európában és világon” – fogalmazott az EP elnöke, és részvétét nyilvánította az elhunyt Nobel-békedíjas politikus családtagjainak és barátainak.

Cameron: Kihunyt egy erős fény a világban

A brit miniszterelnök szerint a csütörtökön elhunyt Nelson Mandela korunk kiemelkedő alakja volt, aki már életében legendává vált, halálával pedig a világ igaz hőse lett. David Cameron úgy fogalmazott közleményében, hogy a Nobel-békedíjas dél-afrikai politikus halálával “kihunyt egy erős fény a világban”. A brit miniszterelnök szerint Nelson Mandela a jóindulat megtestesítője volt. Mint mondta: számára élete egyik legmegtisztelőbb pillanata volt az, amikor találkozhatott vele.

Számos európai, közel-keleti és távol-keleti ország vezetője hasonlóan nagy elismeréssel szólt Nelson Mandela érdemeiről, gyásztáviratot adott ki Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és még sokan mások. Merkel szerint az emberiség még hosszú éveken át ihletet fog meríteni Mandela példájából és politikai eszméiből, amelyek az erőszakról és bármifajta faji megkülönböztetésről való lemondásra szólítanak. Hollande szerint Mandela a dél-afrikai nemzet egységének volt a megtestesítője, emellett Afrika büszkesége is volt, aki halála után is erőt fog adni a szabadságharcosoknak.

Számos volt nyugati államférfi is méltatta Nelson Mandelát, így három korábbi amerikai elnök – Jimmy Carter, Bill Clinton és George W. Bush – is gyászközleményt tett közzé, a legnagyobb tisztelet hangján ismerve el az elhunyt politikus érdemeit.

A FIFA, Bono és Venezuela is gyászol

Hasonlóképpen neves művészek, sportolók és sportemberek is részvéttáviratokba nyilvánították együttérzésüket a politikus halála miatt, köztük Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke és Pelé, minden idők egyik legsikeresebb labdarúgója is. Blatter emlékeztetett arra, hogy Mandela rajongott a futballért, megvalósult álma volt a dél-afrikai futball világbajnokság megrendezése. A 2010-es johannesburgi vb-döntőn az egész stadion üdvözölte az idős politikust – hívta fel a figyelmet Blatter. Bejelentette, hogy a FIFA-tagszervezetek félárbocra eresztik zászlóikat, és az elkövetkező meccsek előtt egyperces néma csönddel adóznak Mandela emlékének.

Megszólaltak olyan hírességek is, mint Bono, a ír U2 rockegyüttes frontembere, Aretha Franklin soulénekes, és a dél-afrikai születésű Charlize Theron is, aki a következőt írta a twitterre: “Nyugodj békében, Madiba … Hiányozni fogsz, de a világra tett hatásod örökké megmarad”. Mandela törzsi neve Madiba volt, sokan, főként dél-afrikaiak, így említik megemlékező soraikban.

Venezuelában háromnapos gyászt hirdetett Nicolás Maduro államfő az elhunyt dél-afrikai politikus emlékére.

Utolsó éveiben szülőfalujában visszavonultan élt

Mandela az elmúlt egy évben sokat betegeskedett. Kiújuló tüdőfertőzése miatt június 8-án szállították kórházba, ahol szeptember elsejéig ápolták. Bár válságos volt akkor is az állapota, hazaengedték a kórházból, hogy johannesburgi otthonában kezeljék, ahol felkészültek intenzív ápolására. A politikus otthonát úgy alakították át, hogy ott intenzív kezelést kaphasson, ugyanolyat, mint azon a magánklinikán, ahol addig kezelték.

Nelson Mandelát 2012 végén és áprilisában is tüdőgyulladással kezelték egy pretoriai klinikán, közben pedig epekőműtétet hajtottak végre rajta.

A faji megkülönböztetésen alapuló (apartheid) rendszer idején Mandela 27 évet töltött börtönben, ahol tüdőbajban megbetegedett.

Az apartheid elleni küzdelem élharcosa, aki a fehér uralomból a demokráciába vezette Dél-Afrikát, idén júliusban töltötte be 95. születésnapját.

Nelson Mandela élete utolsó éveiben ritkán lépett a nyilvánosság elé, egészségi állapota miatt visszavonultan élt a Keleti-Fokföld tartományban lévő Qunu faluban, ahol felnőtt. Az elhunyt akaratát tiszteletben tartva a családja ott akarja eltemetni, gyerekei mellett. Qunuban helyezték végső nyugalomra a 2005-ben, 55 éves korában elhunyt legidősebb fiát, első lányát, aki 1948-ban hunyt el kilenc hónaposan, illetve második fiát is, aki 1969-ben, 24 évesen halt meg autóbalesetben.

Az idén nyáron derült fény arra, hogy Mandela egyik unokája tavaly előtt titokban exhumáltatta Nelson Mandela gyerekeinek sírját, és újratemette őket Mandela Mvezo nevű szülőfalujában, ahol az unoka mauzóleumot akart létesíteni nagyapjának. A rokonok azonban bírósághoz fordultak, és ismét eredeti nyughelyükön, Qunu falu temetőjében helyezték el őket végső nyugalomra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez