Mandelát méltatták az európai lapok

Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke “az utolsó nagy emberként marad meg az emberek emlékezetében” – értékelte az emberjogi aktivista halálát a Libération című francia balliberális napilap.

 

“Mandela évtizedekig volt a dél-afrikai feketék jogaiért és méltóságáért folytatott harc arca. Ám a győzelem után nem engedte, hogy a felszabadított többség korábbi elnyomói ellen forduljon, hanem megbocsátást és összefogást” hirdetett, ezzel pedig megmentette a Dél-afrikai Köztársaság egységét – írta az újság. “Mandela az emberi jogok szolgálatának szentelte az életét, amelyeket hajthatatlan makacssággal védelmezett”, és ezzel ellenfelei elismerését is kivívta – írta a Liberation.

 

A Le Monde című független francia napilap szerint “Mandela üzenete jóval túl fogja élni” a néhai elnököt. “Ő a példa arra, hogy egy férfi hajthatatlan makacssága elvezethet egy nép szabadságához” – írta kommentárjában az újság. “Minden harc más. De a következtetés mindig ugyanaz: kell hozzá egy nagy erkölcsi erővel rendelkező vezető, aki tűzön-vízen keresztül követi célját, és képes egységbe kovácsolni egy közösséget” – írta a Le Monde.

Az Independent balliberális brit napilap arra hívta fel a figyelmet, hogy “az alap, amelyre Mandela az új Dél-Afrikát építette, inogni látszik”. A szegények és a gazdagok közötti szakadék mély, az országot szegénység sújtja és erőszak, a politikai rendszer pedig korrupttá vált. Az apartheid a nemzetiszocializmushoz és a szovjet kommunizmushoz hasonlóan Nelson Mandela nélkül is eltűnt volna valamikor. Azonban Mandela nélkül ez a folyamat könnyen egy etnikai csoportok közötti háborúba torkollott volna, amely évtizedekig tartó gyűlölködéshez és bosszúvágyhoz vezetett volna. Már csak ezért is bérelt helye van a történelemben, nemcsak hazájában, Dél-Afrikában, de az egész világon – így a brit lap.

A Corriere della Sera című olasz napilap szerint “nem igaz, hogy korunkból kiveszett a hősiességre való hajlam”. “Az ember nem is hinné, hogy mennyi ismert, de többnyire ismeretlen ember néz szembe bátran a nehézségekkel és a legszörnyűbb tragédiákkal” – írta a lap. Emberek, akik dacolnak az erőszakkal, a félelemmel, az éhséggel, a kínzással, akik harcolnak a szabadságért és az igazságért, vagy csak a mindennapos túlélésért, amihez nagy bátorságra van szükség. “Mandela minden szempontból hős volt, és csak kevesen vannak, akik hozzá hasonlóan meg is mutatják, hogy mire képesek” – összegzett az olasz újság.

A Der Standard című osztrák napilap szerint Mandela halála után veszélybe került politikai öröksége. Mandela “az ellentétek embere volt, egy önérdektől mentes afrikai arisztokrata, brit neveléssel. Durva ellentéte Jacob Zuma jelenlegi elnöknek, aki csaknem teljesen kimeríti a korrupt afrikai despota fogalmát” – mutatott rá a lap. Mandela nyilvánosságtól való visszavonulása óta Zuma és pártja újra és újra hozzá fordult legitimitásért. A 2014-es választásokon valószínűleg sokszor hivatkozik majd rá. “Utána meglátjuk, hogy valóban követik-e Mandela példáját. Ha nem, akkor Dél-Afrika nemcsak a füstjét, hanem a lángját is látni fogja annak a tűznek, amelyet Mandelának sikerült ennyi ideig takarékon tartania” – írta az osztrák lap.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez