Csaló volt a jeltolmács a dél-afrikai süketek szövetsége szerint (videóval)

Csaló volt, értelmetlenül, össze-vissza mutogatott az a férfi, aki Nelson Mandela búcsúztatásán jeltolmácsként feltűnt – állítja a Dél-afrikai Süketek Szövetsége. A kormány egyelőre nem foglalt állást az ügyben.

Az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett három jeltolmács egybehangzóan azt mondta, hogy a dél-afrikai közszolgálati televízió közvetítésén “jeltolmácsoló” férfi bizonyosan nem a dél-afrikai és nem is az amerikai jelnyelvet használta. A képernyőkön feltűnő férfi “kezei mozogtak, de semmi értelme nem volt annak, amire használta azokat” – mondta Bruno Druchen, a szövetség országos igazgatója.

“Borzalmas volt, kész cirkusz, igazán, igazán rossz” – mondta Nicole Du Toit jeltolmács, aki nézte a televíziós közvetítést.
A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt egyik parlamenti képviselője, a hallássérült Wilma Newhoundt-Druchen – Bruno Druchen felesége – ugyancsak azt mondta, hogy a közvetítésen látott kézmozdulatoknak nem volt semmi értelmük.

Az eset teljesen felháborította a dél-afrikai süket emberek közösségét – jelentette ki Cara Loening, a fokvárosi Jeltolmács-képző és Jelnyelv Fejlesztő Intézet igazgatónője.

{youtube}yGthNgVxXzY{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez