Belmokhtar, a “Félszemű” a legveszélyesebb terrorista Afrikában

Ezt állapította meg az amerikai külügy, amely már korábban terrorista szervezetté nyilvánította Mokhtar Belmokhtar mozgalmát, mely korábban az AQIM része volt.

Hol van Afrika legveszélyesebb terroristája, aki januárban az öngyilkos merénylet sorozatot megszervezte Algériában egy gázkitermelő állomás ellen? Sok külföldi is meghalt, amikor algériai kommandósok végül felszabadították az elfoglalt telephelyet. Valahol a Szahel övezetben bujkál a “Félszemű”, aki valaha Amerika szövetséges volt Afganisztánban. Az algériai dzsihád harcos Oszama bin Laden oldalán harcolt az oroszok és szövetségeseik ellen, ám a háborúnak vége lett, és a dzsihád légiót elbocsátották. Mokhtar Belmokhtar Afganisztánban hagyta a félszemét, melyet akkor veszített el amikor egy gránát felrobbant mellette. Algériában ott folytatta ahol Afganisztánban abbahagyta: harcolt azért, hogy Mohamed próféta törvénye, a saria újra az egész életet szabályozza, mint a középkorban. Csatlakozott az Al Kaidahoz, melynek észak-afrikai szervezete felvette az AQIM nevet. A terroristák kábszercsempészésből és emberrablásból éltek a Szahel övezetben. Egyszer vita robbant ki az elszámolás körül, és Mokhtar Belmokhtar megalakította a saját szervezetét. Együtt vonultak be Mali északi részére 2012-ben, de külön kiskirályságot hoztak létre.

Az AQIM Timbuktuban “mérsékeltebb” volt, ám Mokhtar Belmokhtar emberei Gaoban kíméletlenül alkalmazták a sariat. A futballstadionban meccsek helyett nyilvános korbácsolás és kivégzés volt napirenden. Nem beszélve a levágott karokról és lábakról! A francia csapatok kiverték az iszlamista milíciákat Mali északi részéről, de ők annál aktívabbak lettek Líbiában vagy Nigerben. Jelenleg Mokhtar Belmokhtar szervezete jelenti a legnagyobb veszélyt Amerika és a Nyugat számára!- állapítja meg a washingtoni külügy. Jelent ez katonai akciót a dzsihád harcosok ellen? Azt nem, de embereiket letartóztathatják, ha amerikai földre lépnek és nem lehet bankszámlájuk sem. Nem toborozhatnak az amerikai muzulmánok között. Oszama bin Laden után most Mokhtar Belmokhtar került a célkeresztbe, a “Félszeműnek” így nagyon ügyelnie kell a saját biztonságára, ha nem akar a világ egykori első számú terroristájànak sorsára kerülni…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez