Jogellenesnek minősítette menesztését az elmenekült líbiai kormányfő

Jogellenesnek nevezte a menesztéséhez vezető keddi parlamenti szavazást Ali Zeidán líbiai exkormányfő, aki ismeretlen helyről adott telefonos interjút a France24 francia hírtévének a péntekre virradó éjjel.

Megfigyelők szerint a Zeidán távozása után egy nappal kirobbant harcok egy kormányközeli milícia és a Líbia keleti kikötőit ellenőrzésük alatt tartó félkatonai milíciák közt könnyen polgárháborúba sodorhatják az országot.

Az Általános Nemzeti Kongresszus (ÁNK) kedden tartott szavazását követően, amellyel a parlament megvonta tőle bizalmát, Zeidán előzetes bejelentés nélkül elhagyta az országot. Elmozdítása után az államügyészség “pénzügyi rendellenességekre” hivatkozva eljárást indított ellene. Az exkormányfő tartózkodási helye nem ismeretes, feltevések szerint Németországba tart, ahol a családja él. Magánrepülőgépét legutóbb szerdán Máltán látták, ahonnan a szigetország miniszterelnöke szerint “egy másik európai országba távozott”.

Zeidán kijelentette, hogy az ellene tartott szavazás eredményét “meghamisították”, a szükséges 120 helyett szerinte csak 113 képviselő voksolt menesztése mellett a nyilvánosságra hozott 123-al szemben. A bukott miniszterelnök – távozása óta első állásfoglalásában – a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezethez közel álló Igazság és Építés Pártját, valamint a radikális el-Vafa párttömböt vádolta a hamisítással, s egyben határozottan elutasította a korrupciós vádakat. Zeidán azt is hangoztatta, hogy távozása nem menekülés volt Líbiából.

Zeidán menesztése azután játszódott le, hogy a kormányerőknek – a rossz időjárási viszonyokra hivatkozva – nem sikerült feltartóztatniuk egy észak-koreai zászló alatt futó olajszállító tartályhajót, az a félkatonai szervezetek által ellenőrzött esz-Szider kikötőből a hét elején szállítmányával zavartalanul kihajózott. Az ország keleti részén lévő fontos olajexport-terminálok, Rasz-el-Unúf, esz-Szider és ez-Zuveitína tavaly nyár óta szakadár fegyveresek kezén vannak. A kikötők elfoglalása óta tizedére esett a líbiai állami kőolajexport.

Egy nappal Zeidán megbuktatása után a központi hatalommal szövetséges Miszráta milícia támadást indított a kikötők visszafoglalásáért. A kőolajban gazdag ország keleti Kireneica tartományának függetlenségét követelő fegyveresek a kormányerők néhány különleges alakulatának a támogatásával pár órán belül ütőképes katonai egységet alakítottak.

Eközben Núri Abu Szahmein, az ÁNK elnöke felszólította a szakadárokat, hogy két héten belül vonuljanak ki az elfoglalt kikötőkből, ellenkező esetben a kormányerők átfogó hadjáratot indítanak ellenük. A keleti fegyveres csoportok szóvivője, Szanúszi el-Megrabi erre úgy reagált, hogy a következő napokban további olajszállító hajó hagyja el a keleti partokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez