Fáraókori sírt találtak Luxorban

Spanyol régészek fáraókori sírra bukkantak Luxorban, amely a 11. dinasztia egyik vezetője nyughelyének tűnik.

A sír széles temetkezési kamrája arról tanúskodik, hogy a királyi család egyik tagja vagy egy magas rangú államhivatalnok nyugszik benne – mondta közleményében Mohamed Ibrahim, egyiptomi régészeti miniszter.

Jose Galan, a spanyol kutatócsapat vezetője szerint a sír betekintést enged a Luxorban – az ókori Egyiptom fővárosában – uralkodó dinasztiába. „A felfedezés megerősíti számos, a 11. dinasztia korából származó sír jelenlétét a Deraa Abu Naga régióban” – teszi hozzá.Öt évvel ezelőtt már találtak egy sírt, amelynek kora ugyanezen időszakra tekint vissza. Egy vörös szarkofágot, jó állapotú múmiát, valamint számtalan íjat és nyilat tartalmazott, ezek mindegyikét a luxori múzeumban állították ki.

Az újonnan felfedezett sír a kutatók szerint tömegsír is lehetett, mivel több emberi maradványt leltek fel benne. Ugyanakkor a 17. dinasztia idején is használhatták, mivel ebből a korból származó edényeket és eszközöket is találtak benne.

Az 500 ezer embernek otthont adó Luxor a Nílus partján fekszik Dél-Egyiptomban, templomok és fáraókori sírok egyfajta nyitott múzeuma.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez