Nyusi lehet az új mozambiki elnök

Az eddig is hatalmon lévő párt jelöltje, Filipe Nyusi lehet Mozambik új elnöke a szerdai választás részeredményei alapján. Az ellenzék pénteken azonnal csalást kiáltott, és új választást követel.

 Nyusi, volt védelmi miniszter, a Mozambik függetlenné válása, 1975 óta hatalmon lévő egykori marxista felszabadítási mozgalom, a Frelimo jelöltje. A szavazatok 63 százalékát kapta meg a 17 ezer szavazókör negyedében mostanra már elvégzett összeszámlálás alapján.

A második helyen a legerősebb ellenzéki mozgalom, a Renamo jelöltje, Afonso Dhlakama pártelnök, egykori lázadóvezér áll 30 százalékkal, a harmadik pedig a Mozambiki Demokratikus Mozgalom (MDM) vezetője, Daviz Simango 7,5 százalékkal. A jelenlegi államfő, Armando Guebuza az alkotmány értelmében nem indulhatott, mert már két szolgálati időt kitöltött.

A külföldi megfigyelők nagyrészt békésnek és tisztességesnek ítélték a voksolást. A megfigyelők zöme dél-afrikai országokból érkezett Mozambikba, hogy felügyelje az elnök-, parlamenti és tartományi választásokat. Értékelésüket a Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztere, Maite Nkoana-Mashabane összegezte pénteken sajtóértekezleten: mint mondta, a választások “általában véve szabadnak, tisztességesnek és hitelesnek” bizonyultak.

A legfőbb ellenzéki mozgalom, a Renamo szóvivője nem sokkal azt követően, hogy a külföldi megfigyelők érvényesnek nyilvánították a választást, szóvivője révén közölte, hogy nem fogadja el az eredményt. Antonio Muchanga csalással vádolta a Frelimót, és új választást követel. “Az eredményeket el kell törölni” – mondta.

Mozambiknak 25 millió lakosa van, a szavazásra jogosultak száma 10-11 millió. A voksolás tisztaságát több mint ezer külföldi szakember felügyelte. Ha a majdani végeredmény szerint egyik jelölt sem szerezte meg szerdán a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor az első két befutóval tartanak egy második elnökválasztási fordulót is, de jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Nyusi nyer.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez