A HTCC vendége volt Peter Hans Negele

A Malawi HTCC vendége volt Peter Hans Negele, környezetvédő német nyugdíjas mérnök, aki 2005 óta él Malawiban a Mulanje Tájvédelmi Körzetben. Fő célja a fairtás elképesztő mértékének a lelassítása. Hitvallása, hogy ez ellen nem csak és kizárólag fatelepítéssel kell harcolni, hanem magát a fa felhasználását kell csökkenteni.

Malawiban óriási probléma – csakúgy, mint a legtöbb fekete afrikai országban-, hogy a növekvő lakosság egyre nagyobb mértékben „fogyasztja” el az erdőségeket és az elsőszámú felelős a tűzifa használata. Peter egy saját fejlesztésű tűzifa „spórolós” tűzhellyel kínál megoldást a problémára. Két év helyismeret szerzése, és közben a világ minden táján használatos hagyományos tűzhelyek vizsgálata után alkotta meg saját Aleva elnevezésű tűzhelyét, melynek elkészítése mindössze fél órát vesz igénybe és a 2 db fém pánt és az azt tartó csavaron kívül minden eleme a környezetben természetesen fellelhető. Vagyis egyszerűen, gyorsan és olcsón tud nagy tömegekben előállítani Aleva tűzhelyeket, melyekkel 85%-ban lehet csökkenteni a tűzifa felhasználást!

SzCs: – Péter, üdvözöllek a Malawi HTCC-ben! Mesélnél az olvasóinknak a munkádról és egy picit magadról is?
HPN: -Természetesen, nagy örömmel!
Münchenben végeztem mérnökként. 1982 óta jártam a világot és különböző országokban tanítottam felsőoktatási intézményekben. Többek között Szaúd-Arábiában, Ománban, Etiópiában, Namíbiában, Zimbabwében és végül itt Malawiban. Mindvégig a GTZ alkalmazásában (Német állami intézmény, ami a fejlődő országokban segít, 2011 óta két másik szervezettel együtt összeolvadva már GIZ néven működik). Elváltam, három felnőtt gyermekem Németországban él, 5 unokám is van.
SzCs: – Még mindig a Német Államnak dolgozol?
HPN: -Nem, már jó pár éve nyugdíjba mentem, de annyira beleszerettem a Mulanje hegységbe, és látva a folyamatos pusztítást, úgy határoztam, hogy pár évig még maradok itt Malawiban és próbálok segíteni.
SzCs: – Tudnál erről egy picit bővebb információt is adni?
HPN: -Igen. Az egész világon probléma a fairtás. Itt Afrikában, Malawiban például a közel 18 milliós lakosság nagyjából 90%-a nem jut áramhoz. A hagyományos három köves tűhelyen való főzéssel (lásd a képen) egy átlagos család napi 10 kilogramm fát tüzel el. A Malawiban használatos fák átlagosan 200 nap alatt „termelnek” meg ekkora mennyiséget. Ha látjuk az összefüggést, akkor rájövünk, hogy ez egészen elképesztő és nem fenntartható folyamat!
Az Aleva tűzhelyhez, amit kifejlesztettem, a 10 kilogramm fát egy hétig lehet használni! Gondoljatok bele, egy év alatt a 3650 kg helyett mindössze 520 kg-ot kell felhasználni! Ez családonként több mint 3 tonna fa megspórolását jelenti!!! Csak itt a Mulanje környékén nagyjából fél millió család él! Világos, hogy szükség van erre a tűzhelyre! És nem csak itt, Mulanjén, Malawiban. Nemrég olvastam, hogy egy 2012-es adat szerint Nigériában naponta 266 millió kg fát tüzelnek el! (ezen a ponton már „szédült” a fejem ezektől az adatoktól, le kellett ülni a számítógép elé egy kis keresgélésre, és tényleg azonnal megtaláltuk ezt a cikket is: https://www.premiumtimesng.com/news/137723-nigerians-use-266-million-kg-of-firewood-daily-senator-saraki.html)
SzCs: -No, hát akkor mi sem egyszerűbb, hogy halad a projekt?
Alefi stoveHPN: – Sajnos sok probléma van! Legfőképpen, hogy nagyon sok szervezet próbál segíteni, de a legtöbb pénzt amit elszívnak az adományozóktól, azt az adminisztrációs költségek emésztik fel. Dollármilliók mennek és mentek el az évek folyamán arra, hogy tömegével ülnek le a „szakértők” napokig tanácskozni egy szép hotelben, aztán a gyakorlatban semmi sem történik! Emellett évek óta csak azt hallom, hogy: „Fát kell ültetni! Fát kell ültetni!” Ami persze nagyon is fontos, de szinte kizárólag az összes ilyen projektet 1-2 éven belül magára hagyják, a fák pedig ennyi idő alatt nem erősödnek meg, és az elképesztő módon növekvő lakosság (Malawiban közel tizenöt év alatt megduplázódott a népesség) még elképesztőbb mértékben tüzel el mindent! Az erdőirtás összes káros hatásáról meg napokig lehet beszélni!
Emellett a lakosság is, főleg az öregek makacsul ragaszkodnak a saját beidegződéseikhez, a három köves tűzhelyez! Pedig azzal folyamatosan fáért kell járniuk, sokkal több káros égéstermék jut a szervezetükbe és még balesetveszélyesebb is. Az Aleva tűzhelyet például kívülről is meg lehet fogni, miközben forralja a vizet, a gyerekeket sem égeti meg.
SzCs: – Hogy is készül is miből is áll ez a tűzhely?
HPN: – Kell hozzá porlasztott agyag, egy kevés mész, víz és a formák, amiben a 14 darabból álló tűzhely elkészül. Ezen kívül két fém pánt, egy-egy csavarral. Ennyi! Megvan a pontos leírás, hogy kell a szárított agyagot egy szimpla törővel és szitával porlasztani, majd kis vízzel elkeverni, tárolni rövid ideig, majd a mésszel megszórt formákba beledöngölni. Borzasztóan egyszerű! Sokkal több ember kéne, akik járhatnák a falvakat, bemutatókat tartva, és terjeszthetnék a készítést. Az álmom, hogy legalább 300 ezer család használjon Aleva tűzhelyet 5 éven belül. Ehhez persze rengeteg energiára és összefogásra lesz szükség! Folyamatosan keresem az újabb és újabb szervezeteket, akik ebben partnerek lehetnének!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez