Krétára vontatják a bevándorlókkal zsúfolt lerobbant hajót

A görög haditengerészet Krétára vontatja azt az menetképtelenné vált teherhajót, amelynek fedélzetén legalább ötszáz bevándorló zsúfolódott össze.

A 77 méter hosszú, Kiribati zászlaja alatt közlekedő, Baris nevű teherszállító hajó kedd hajnal óta sodródott a Földközi-tengeren és körülbelül 50 kilométerre közelítette meg Görögország legnagyobb szigetét délkelet felől.

A tájékoztatás szerint a motorhiba miatt üzemképtelen hajót három csomós – 5,5 kilométeres óránkénti – sebességgel tudják vontatni. A mentési műveletet a viharos erejű szelek és a nagy hullámok igencsak megnehezítik. A hajó a becslések szerint éjszaka érkezik meg a Kréta déli részén fekvő Ierapetra kikötővárosba.

A helyi hatóságok és a humanitárius szervezetek önkéntesei arra készülnek, hogy élelemmel és menedékkel lássák el a menekülteket. A bevándorlók egy fedett stadionban kapnak szállást. A hatóságok nem jelentettek súlyos egészségügyi problémákat, a hajó utasainak van elegendő élelmük és ivóvizük. Egy várandós nőt helikopterrel a szárazföldre szállítottak.

A görög parti őrség szerint az utasok között szíriai és afgán állampolgárok is vannak. A bevándorlók indulási helye és pontos úti célja nem ismert, de gyaníthatóan Olaszország felé tarthattak.

A közel-keleti és afrikai menekültek nagy része Olaszország mellett Görögországon keresztül próbál az Európai Unió területére jutni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez