Vizsgálat indul a lemondott elnök ellen

A Burkina Faso-i hatóságok vizsgálatokat indítanak a hatalmától megfosztott elnök, Blaise Compaoré idején történt jogsértések ügyében, vizsgálni fogják a puccsal eltávolított korábbi elnök halálának körülményeit – jelentette be csütörtökön az afrikai ország ideiglenes miniszterelnöke.

Isaac Zida újságírókkal közölte, hogy fényt kell deríteni mindenre, ami Blaise Compaoré csaknem három évtizedes uralma alatt történt, minden elfektetett dossziét meg fognak nyitni, vizsgálatokat fognak folytatni az állami vállalatoknál, és felelősségre fogják vonni azokat, akik a korrupció gyanújában keverednek.

Zida szerint vizsgálat kezdődik Thomas Sankara néhai államfő rejtélyes halála ügyében, és amennyiben bebizonyosodik Compaoré érintettsége, kérni fogják Marokkótól a kiadatását.

Az “afrikai Che Guevaraként” emlegetett Thomas Sankarát 1987 októberében gyilkolták meg a barátját és bajtársát, Blaise Compaorét hatalomhoz juttató puccs során. A gyilkosság körülményei máig tisztázatlanok.

Compaoré október végén mondott le az ellene kibontakozott, zavargásokba torkolló tüntetések hatására. A hatalmat testőrségének parancsnoka, Isaac Zida alezredes vette át. Compaoré Elefántcsontpartra utazott, majd november elején Marokkóban kötött ki.

Compaoré távozása után ideiglenesen Michel Kafando lett az ország elnöke, és hivatalba lépésekor fogadkozott, hogy felnyitják Sankara sírját, hogy DNS-mintát vegyenek, tisztázandó, hogy valóban az ő tetemét rejti-e a sír. Sankara családja régóta követeli ezt a hatóságoktól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez