"Retro" választási hangulat Törökországban: Visszatértek az oszmánok

Törökországban gőzerővel folyik az Atatürk világi örökségnek felszámolása és a”Vissza a Oszmán-Török Birodalomba” elképzelés megvalósítása. Ennek egyik újabb ékes bizonyítéka, hogy az Igazság és Fejlődés Párt (AKP) néhány képviselője “történelmi kosztümökben” parádézik az interneten és a választási plakátokon.

„Együtt mindannyian, Új Törökország” –hirdeti Oszmán Javúz, az AKP egyik választási jelöltje a Közép-Anatóliában fekvő Konya tartományban. A képviselő börköt, vagyis a török katonák által viselt fejfedőt visel. A viseletet a török sorozatok (mint például a Szulejmán) hozták vissza a köztudatba. Javuz február 25-én rakta fel a fényképet és azonnal komoly vita tört ki a közösségi oldalakon: egyesek támogatták, mások pedig gúnyolódtak rajta és azt kérdezték tőle, hogy miért nem ment színésznek.

fft81_mf3609069

Nem ő volt az egyetlen, aki Oszmán-Török Birodalom korból származó viselettel próbál magának választókat szerezni a török vallásos-konzervatív rétegből. Ersin Karababa, az AKP Tokat-tartományának jelöltje például nem katonának, hanem egyenesen egy XVII.századi szultánnak öltözött be.

B-sL0CLUUAA3jxv

Ankarában Cihangir Tahir tovább ment és még egy Oszmán-kori bajuszt is rajzolt magának, hogy “történelmileg még hitelesebb” legyen. Sőt fotoshoppal maga mellé odabiggyesztette Recep Tayyip Erdogan elnököt és feleségét is, s úgy emlegeti őket,  „ spirituális édesapám és édesanyám”.

a09df8a5-45e1-483b-b63c-0e7d9b6e1b7c

Női képviselőknél is előfordultak ilyen jellegű képek. Nalan Aktas, az AKP második isztambuli körzetének jelöltje, fekete kosztümbe van öltözve és fekete fejkendőt visel, mint a török sorozatokban. Az ő képe alá is többen odaírták, hogy az AKP már „odáig süllyedt, hogy színészeket indít a választásokon”.

B-sYVj6W0AAbR3g

Törökországban 2015. június 7-én tartanak parlamenti választásokat, amikor 550 képviselőt delegálnak a török parlamentbe. Az eddigi közvélemény-kutatások szerint biztosnak látszik az AKP győzelme, de több szervezet is csökkenést mért a kormánypártok támogatottságában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez