Hol, mennyit, mennyiért – mennyibe kerül a mobilhívás Latin-Amerikában

Annyi mobiltelefon van világszerte forgalomban, ahány lakója van bolygónknak – hétmilliárd. Kevés a különbség az egyes telefonok és a telefonálási szokások között világszerte, nem így van azonban az árral. Az egyes országok áraiban lényeges különbségek vannak – két szomszéd között akár tízszeres különbség is lehet. Így van ez Latin-Amerikában is. 

 

Nicarguában éppen tízszer annyiba kerül egy perc beszélgetés, mint a szomszédos Costa Ricában. A Világgazdasági Fórum áttekintette a világ mobilhasználatát és érdekes eredmények születtek.

A bérek arányában az afrikai Malawiban költenek a legtöbbet mobiltelefonálásra. Latin-Amerikában a skála két végén Nicaragua és Costa Rica áll: de a drágábbak között van a két óriás, Brazília és Argentína is.

A kommunikációs társadalom áldásaiban olcsón részesül a panamai és a paraguayi lakosság. Ami pedig a használatban való jártasságot jelenti, Latin-Amerika országai között nincs nagy különbség. Minden országban három szolgáltató van, talán az üzleti koncentráció Mexikóban a legnagyobb, a Telcel a piac 70 százalékát uralja – írják a jelentésben.

Chilében is három szolgálató van, de egyiknek sincs nagyobb piaci aránya 40 százaléknál, és ez a legkedvezőbb arány a piaci egyenlőség tekintetében. A térség államait összehasonlítva  ott van a legtöbb hozzáadott érték, szolgáltatás, olyan extra funkció, amely benne van az alapdíjban.

A legdrágább Nicaragua világviszonylatban a 124. helyen áll, de előtte nem sokkal a 120. Bolívia és a 117. Honduras, Venezuela pedig a 106. legköltségesebb a mobiltelefónia területén.  Nicaraguában a lakosság lassan észreveszi, hogy drága – 0,9 dollárcent – a szolgáltatás percdíja, de egyelőre erről nem nyitottak társadalmi vitát – ebben a sajtó nem érdekelt. Eközben Costa Ricában éppen a tizedébe, 0,09 centbe kerül egy percnyi mobilhasználat.

foot: getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez