Makaó a vörösre tett, de most a fekete jött be

A világ első számú kaszinóvárosa már régóta gondokkal küszködik. Persze minden relatív, a csökkenő látogatottság és a csökkenő bevételek azért nem juttatják csődbe a Kínához tartozó, de különleges jogi státusszal rendelkező egykori portugál gyarmatot.

Sőt, nemrég egy nemzetközi összehasonlító felmérés szerint Makaó a világ legjobban menedzselt városa. Menedzselés alatt itt a gazdasági irányítást kell érteni. 2015 februárjában, Makaóban 2,4 milliárd dollárt költöttek a kaszinókban és a szállodákban. Egy évvel korábban, ugyanebben a hónapban, ennek majdnem a kétszeresét, vagyis a jövedelem csökkenése csaknem ötven százalékos, egészen pontosan 48,6 százalékos. Ez is új negatív rekord. Makaó elsősorban a dúsgazdag anyaországi kínaiakból él. Kínában 430 dollár milliárdos van, a milliomosok számát már nem is érdemes nyilván tartani, annyian vannak.

És ők korábban pénzük egy részét Makaóban szórakozták el. De Xi Jinping kínai elnök hivatalba lépése után elindította korrupció ellenes kampányt. Ennek része, hogy a kínai titkosrendőrök figyelik, ki jár a makói kaszinókba. És a vendégek hazatértük után számíthatnak az adóhatóság és más hatóságok érdeklődésére. Ezért sokan nem mernek Makaóba menni, tehát csökkennek az ottani bevételek. Pár hete pedig a kínai legfelső vezetés jelezte: amikor hamarosan újra kell tárgyalni a kaszinók működtetési engedélyeit, a kormány az eddigieknél keményebb feltételeket szab, például elvárja majd, hogy nem csak a szerencsejátékra alapozódjon minden. Létesítsenek valódi kulturális központokat, kiállító termeket, színházakat és olyan szabadidős parkokat, ahol a közepes és kiskeresetűek is jól érezhetik magukat. Ebben üzleti ráció is van, több tanácsadó cég is ezt javasolta már: diverzifikálni kellene Makaó arculatát és persze bevételi forrásait is. Ez a februári rekord bevételcsökkenés azt jelzi, hogy a korrupció elleni kampány hatásaival még sokáig kell számolni, tehát vélhetően tényleg napirendre kerül Makaó arculatának módosítása, és nem csak a kínai vezetés akaratának, hanem az üzleti érdeknek is engedve.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez