Kinek lehetett útjában Nyemcov?

Kinek állt érdekében megölni az ellenzéki politikust? Az országos politikában vagy inkább helyi szinten kell keresni az okokat, indítékokat? Az tény, hogy Nyemcov mindkét szinten gyűjtögette az ellenfeleket, nyíltan bírálta a Putyin rezsimet, jaroszlávi helyi képviselőként pedig küzdött az állampolgárok ügyeiért és a korrupció ellen. Emiatt ölték volna meg péntek éjjel? – fogalmazta meg a kérdést a slon.ru újságírója.

Borisz Nyemcov 2013 óta volt az RPR-PARNASZ ellenzéki párt képviselője a jaroszlávi körzeti Dumában. Ez idő alatt sok mindent elért – kezdi cikkét Natalia Telegina a slon.ru hírportálon. Leváltatta például Alekszandr Szenyin alkormányzót, felszámolva ezzel az egészségügyben uralkodó visszaéléseket. Szisztematikusan építette le Szergej Jasztrebov kormányzó és az Egységes Oroszország párt (amely 40 helyet foglalt el az 50 fős gyűlésben) képviselőinek tekintélyét. Alekszej Navalnij korrupcióellenes Roszpil projektjéhez hasonlóan létrehozta a Municipialnij scanner elnevezésű blogot a kétes ügyletek feltárására.

Sokakkal ellentétben Borisz Nyemcov nem az a Moszkvában pöffeszkedő politikus volt, aki csak a havi kötelező találkozókra utazott el az orosz fővárostól 250 km-re fekvő Jaroszlávba. Lakást vett a város központjában és hetente legalább két-három napot ott töltött, irodája előtt pedig mindig hatalmas volt a sor.

Nem volt titok, hogy 2016-ban az Állami Dumába akart bekerülni Nyemcov. A kitartó jaroszlávi munka ebben nagy segítségére lett volna, hiszen nagyon sokan megszerették a városban. A cikk szerint téved, aki az ellenzéki politikus jaroszlávi időszakát menekülésként értelmezi. Éppen ellenkezőleg, az lett volna diadalmenetének első állomása.

Hogy ez igaz-e, sosem tudjuk már meg. A péntek éjjel meggyilkolt Borisz Nyemcovot kedden temették el Moszkvában és bár folyamatosan dolgoznak az ügyön,  egyelőre semmilyen eredménnyel, esetleg gyanúsítottal nem álltak még elő a hatóságok.

Annyi biztos, hogy Vlagyimir Putyin szégyenletes politikai cselekedetnek, tragédiának nevezte a gyilkosságot. „A legkomolyabb figyelmet kell fordítanunk a nagy port kavaró bűntényekre, beleértve a politikaiakat. Meg kell végre szabadítanunk Oroszországot a szégyentől és a közelmúltban tapasztalthoz hasonló tragédiáktól. Itt most Borisz Nyemcov arcátlan meggyilkolására gondolok egyenesen a város központjában.” – idézte az orosz elnöknek a belügyminiszteri hivatalnokok előtt elhangzott szavait a RIA Novosztyi. A Kreml és Vlagyimir Putyin támogatói provokációként értelmezik az ellenzéki politikus halálát. Szerintük valakik így akarják aláásni az orosz elnök és kormánya tekintélyét.

Kép: Borisz Nyemcov rendőrök gyűrűjében a nemengedélyezett moszkvai tüntetésen, 2011.12.06. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez