Indulatos viták Nyemcov haláláról és politikai örökségéről

Péntek éjjel megölték Borisz Nyemcov ellenzéki politikust pár méterre a Kremltől. Azóta mindenki erről beszél, kormányzati politikusok, ellenzékiek, a Moszkva utcáira tegnap kivonult többtízezres tömeg, a külföld. A tengernyi véleményt olvasva azért kirajzolódnak a főbb magyarázatok: miért is történt a gyilkosság?

Borisz Nyemcovot az orosz ellenzék karizmatikus vezetőjeként tartották számon, amiből egyenesen következik az a meggyőződés, hogy a kormányzó hatalom áll meggyilkolása háttérben. Ilyen helyzetben a vádlott természetesen védekezik és a tettes mielőbbi kézre kerítését sürgeti.

Vlagyimir Putyin még szombaton küldött részvéttáviratot Dina Eidmannak, az áldozat édesanyjának: „Borisz Nyemcov nyomot hagyott Oroszország történetében, a politikában és a társadalmi életben. Jelentős posztokat sikerült betöltenie országunk egy nehéz átmeneti időszakában. Mindig egyenesen és őszintén kifejezte a véleményét” – áll az orosz elnök honlapján is megjelentetett szövegben.

A Vlagyimir Putyint mellszélességgel támogató vezető politikusok és különböző pártok megszólalásait a Kreml elsőszámú szócsöve a Rosszijszkaja Gazeta ma reggeli cikke gyűjtötte össze. Vlagyimir Vasziljev, a kormányzó Egységes Oroszország párt frakcióvezetője cinikusnak nevezte a gyilkosságot és feltételezi, hogy annak célja a társadalmi rend destabilizálása. Provokációnak tekinti az ügyet Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt vezére és Igor Lebegyev, az ultranacionalista Liberális Demokrata Párt szóvivő helyettese is. Az utóbbi szerint valakik így akarják megakadályozni a Nyugat és Moszkva közötti elmérgesedett viszony rendezését. Konsztantyin Koszacsov, a Felsőház Külügyi Bizottságának képviselője pedig reményét fejezte ki, hogy ellenfeleik külföldön nem fogják emiatt vádolni az orosz vezetést.

Ebben azonban aligha reménykedhet Oroszország, legalábbis erre lehet következtetni  a nyugati vezetők gyilkossággal kapcsolatos hétvégi nyilatkozataiból. Az amerikai, a brit, a francia, a német, az ukrán politikusok, illetve az olyan nemzetközi szervezetek, mint például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, vagy az Európai Unió képviselői egyetértenek abban, hogy Borisz Nyemcov halála nem egyszerűen csak az orosz hatalom külföldi megítélését befolyásolja negatívan, de az orosz-nyugati viszonyt is több szempontból rombolja – összegezte a Kommerszant ma reggeli cikke.

Az áldozat támogatói egyöntetűen politikai motivációt látnak a gyilkosság mögött. Többen emlékeztettek az ellenzéki politikus korábbi kijelentéseire, hogy fél: Vlagyimir Putyin megöletheti. Az ellenzéki Dozsgy televízió pedig a barátait idézte, akik tanácsát nem fogadta meg, hogy béreljen fel testőröket. Többek szerint Borisz Nyemcov a Szovjetunió összeomlása óta meggyilkolt ellenzékiek (Galina Sztarovojtova, Szergej Jusenkova, Anna Politkovszkaja, stb.) szomorú klubjának lett a tagja. Bár kérlelhetetlen következetessége miatt sokszor konfrontálódott az ellenzéken belül is, Borisz Nyemcov kétségtelenül mártír lesz Oroszországban. Az igazi kérdés, gyilkosa kilétén kívül, amit valószínűleg sosem tudunk meg, lesz-e utóda, és ha igen, kicsoda?

Kép: Tüntetés Borisz Nyemcov halála miatt Moszkvában, 2015.03.01. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez