Elsősorban nők, másodsorban menekültek

Nők, diákok, dolgozók, nővérek. És véletlenül sajnos menekültek is. Az új iraki kurd női magazin összeállítása öt lányról és asszonyról, akiket a háború arra kényszerített, hogy otthonuktól távol próbálják megvetni a lábukat.

A szíriai háború miatt kellett otthagyniuk az otthonaikat. Messze-messze próbálnak új életet kezdeni. Az, amit a magukénak tudhattak, már nem az övék.

Azt mondják, az a szó, hogy menekült, nem az egyedüli és nem is a legfőbb része az identitásuknak. Mind az öt fiatal nő az International Media Support újságíróképzésén vett részt, iraki Kurdisztánban. Új tudást szereznek egy új élethez. A szervezet fotósorozatán különböző kurd vidékek hagyományos ruháit viselik.

Naszrin Juszif, 21, Kamisli (Szíria észak-keleti része, a török határ közelében)

1. nő

“Az élet Szíriában csodálatos volt. A barátaimmal voltam, együtt tanultunk. Az volt az álmom, hogy modell leszek. Most tévébemondó szeretnék lenni.”

Lomand Omar, 20, Al-Malikijah (Szíria észak-keleti része, az iraki határ közelében)

2. nő

“Az élet Szíriában nagyon szép volt, soha nem éreztem boldogtalannak magam. Soha még csak nem is hallottam azt a szót, hogy menekült, amíg meg nem érkeztem ide, és magam is az nem lettem. Most nem tanulhatok, nem dolgozhatok, semmit sem csinálhatok. Az élet itt minden képzeletet felülmúlóan unalmas. Nem várok a jövőre, mert nem vár jövő bennünket.”

Hala Omer, 22, Al-Malikijah

3. nő

“Remélem, a jövőm jobb lesz, mint a mostani életem.”

Jaldiz Husszen, 20, Al-Malakijah

4. nő

“Erős lány voltam, sok gyönyörű álmom volt, de a körülmények még nálam is erősebbek voltak és az álmoknak nyomuk veszett. Remélem, egy nap hazatérhetek, újraépíthetjük az országot, és elkezdhetem megvalósítani az álmaimat. Hiszem, a holnap jobb lesz a mánál.”

Rokan, 18

5. nő

“Szíriában szebb, mint itt. Lelki traumákat szenvedtem el attól, ami velünk történt, és utálom a szót,hogy menekült. Megőrülök tőle. Kurd vagyok, és nem szeretem, ha menekültnek hívnak. Azt szeretném, ha átlagos kurd nőnek látnának, és nem menekültnek.”

Fotó: Sangar, Black Hot Studio. A Zhin magazin és a Your Middle East alapján.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez