Egyre több a női szerkesztő az iráni médiában

Az iráni kormány nyomására az elmúlt években jelentősen megnövekedett a női újságírók száma, sőt egyre nagyobb arányban vesznek részt a szerkesztői munkákban is. Ugyanakkor még mindig van pár terület, ahol jelentős lemaradásban vannak.

Az iráni kulturális minisztérium statisztikái szerint 2010-ben a körülbelül 8000 újságíró közül 3400 nő volt. Ez jelentős növekedést jelent a kilencvenes évekhez képest, amikor a nők aránya a médiában 15 százalék alatt volt. Nők  elsősorban a reformpárti újságoknál dolgoznak nagyobb arányban, de az elmúlt években az állami médiában is egyre több női riportert látni vagy olvasni női újságírók – gyakran komoly politikai-gazdasági – elemzéseit.

A legjelentősebb változás a szerkesztőségi szinteken következett be: egyes lapoknál (Etemadd Daily) a nők aránya több mint ötven százalék, s nem egy helyen pedig egy nőt tölti be a főszerkesztő helyettesének pozícióját. Vannak olyan újságok, mint a Sharg Daily, ahol kizárólag nők végzik egyes szekciók – irodalom, szociológia, külügyek – szerkesztését és korrektúrázását. A konzervatív lapnak tartott Mosalas főszerkesztői tanácsában hét nő van.

Hasonló tendencia bontakozott ki az újságíró képzésekben, valamint az egyetemeken, a kommunikáció és a médiatudomány szakokon, ahol akár 80 százalékot is elérheti a női hallgatók aránya. „Elsősorban azért ilyen magas a nők aránya, mert az iráni társadalomban az újságírás alacsony jövedelemmel jár és nincs nagyon lehetőség az előrelépésekre. Ez a férfiakat taszítja, főleg a házasság után hagytak fel az újságírással, mivel csak abból nem tudják eltartani a családot. Ellenben a nők számára ezek a dolgok nem annyira fontosak, mivel a fizetést kiegészítő jövedelemként fogják fel.” – nyilatkozta egy teheráni professzor az iráni hírügynökségnek.

Azonban még mindig vannak olyan témák és területek, amelyek a nők számára tabunak számítanak. Vallási dolgokkal, katonai témákkal, terrorizmussal és átfogóbb elemzésekkel csak a férfi újságírók foglalkozhatnak. Habár az újságírónők is szoktak interjúzni, de a lapkiadó ügyel arra, hogy egy ajatollahot vagy vallástudóst, még véletlenül se egy nő kérdezzen meg, mivel ebből már volt botrány. A férfi újságírók szerint a női kollégáik igazán lelkesen és örömmel végzik a munkájukat, de van néhány dolog, amiben hátrányban vannak a férfiakhoz képest. Ráadásul néha  a női újságírók is úgy gondolják, hogy van mit behozni: egy nőjogi aktivista például felszólította a nőket, hogy többet olvassanak, legyenek teoretikusabbak, aludjanak kevesebbet és szeressék jobban a hivatásukat.

A kép forrása: Europress/Getty Images

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez