Ilyen lesz a világ legdrágább sírhelye

Ruhollah Khomeini halálának 26-ik évfordulójára átépítették és felújították az egykori Legfelsőbb Vezető mauzóleumát. Azonban az ünnepség beárnyékolta valami: ismét komoly társadalmi vita keveredett abból, hogy egy valóságos városrészt akarnak felépíteni Khomeini mauzóleuma köré.

A Khomeini-sír körüli (újabb) vita akkor vette kezdetét, amikor május 18-án a konzervatív Eslami napilap nyíltan bírálta Hasszán Róháni vezetését az építkezésekért, mert „az egész projekt nem egyeztethető össze a volt ajatollah szellemiségével és örökségével”. „A vallási zarándok számára már meg lenne szentségtelenítve a hely” – írta a főszerkesztő az újságbaA.  Shahre Aftab (A Napváros) terv, ami hivatalosan a mauzóleum felújításáról szól, célja egy valóságos komplexum létesítése a Khomeini-szentély körül.

Egy zarándok a sírnál
Egy zarándok a sírnál

A mauzóleumot ugyanis átalakítják egyfajta „turistalátványossággá”: a sír köré üzleteket, egyetemet, öt csillagos szállodát, múzeumokat, parkolókat és kórházat építenének.Vagyis egy komplett városrész kerülne felhúzásra, ami még egy tízes Richter-magnitúdójú földrengést is túlélne. A projektről már 25 éve zajlik a perzsa országban. Az előző iráni kormányok mind támogatták a projektet, számtalan parlamenti bizottság előtt zajlottak a meghallgatások és szakértőkből – építészektől kezdve a vallástudósokon át egészen a közgazdászokig bezárólag – álló csoportok vizsgálták meg a terveket. Ám a vallástudósok, Khomeinihez-hű ajatollahok, vagy az egyszerű zarándokok is ott hátráltatták a projektet, ahol tudták.

_83283349_iran267_img_1688

A Jamaran News nemrég képeket közölt a majdnem kész “szent helyről”, ami viszont hatalmas felháborodást keltett a közösségi oldalakon.  „Arra nincs elég pénz, hogy normálisan működő egészségügyi rendszere legyen az országnak, de arra igen, hogy egy ilyen extravagáns és palotát építsenek egy halott személy köré.” „Ha Khomeini feltámadna és meglátná hova temették őt, azonnal felgyújtaná az épületet” – ilyen és ehhez hasonló kommentek láttak napvilágot. Sokak szerint ugyanis mivel az egykori Legfelsőbb Vezető rendkívül egyszerű körülmények között élt, ezért az emlékének a megcsúfolása lenne egy ilyen “förtelem” létrehozása.

IMG_1600

A mauzóleum körüli bonyodalom beárnyékolt a június 4-én Khomenei halálának 26-ik évfordulója alkalmából tartott ceremóniát . „Szinte minden évben elzarándokoltam erre a helyre, és részt vettem az ünnepségeken. Azonban most más volt a hangulat mint eddig: csak külsőségre összpontosított és nem magára az elhunyt személyre. Ennek semmi köze már a Legfelső Vezetőhöz, mert ő egyszerűen élt” – nyilatkozta az egyik részt vevő az al-Monitornak.

Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője és teljhatalmú politikai irányítója 1979-ben került hatalomra az iráni iszlám forradalmat követően. Tíz éven át vezette Iránt az “az iszlamista teokrácia” útján, s 1989. június 2-án meghalt. Temetésén közel hatmillióan voltak jelen Teheránban és a várostól nem messze lévő mártírtemetőben helyezték őt végső nyugalomra. A temetésről készült képek bejárták a világsajtót, mivel az őrjöngésben többen meghaltak, a temetési menetet a fanatikus gyászolók feltartóztatták, letépték a halotti leplet, és kiborították a koporsójából a holttestet.

Videó a temetésről

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez