Halálos gyorsulási verseny – az ajatollah intelmei a gazdag iráni kölyköknek

Lélektani bizonytalanságot okoznak az iráni, főként a teheráni utcákon a luxusautóikkal nyakló nélkül száguldozó aranyifjak. Erről beszélt az ország legfelsőbb vezetője, Hámenei ajatollah a főváros rendőrparancsnokainak, miután egy napon több fiatal is meghalt, vélhetően gyorsulási versenyben. Persze, intézkedéseket is sürgetett.

“Hallottam, hogy a gazdagok generációjának fiataljai, a pénzzel megmérgezett nemzedék tagjai luxuskocsikkal parádéznak az utcákon, és veszélyessé teszik az utakat” – idézi az idős ajatollah szavait saját weboldala, a www.Khamenei.ir. Irán legfőbb vallási vezetője szerint a kiváltságok élvezése és mások semmibevétele, vagyis az arrogancia vezetett az elmúlt hét halálos közlekedési baleseteihez, és a rendőrség dolga az ilyesmit megfékezni, például a gyorshajtók elleni szigorúbb fellépéssel.

Ali Hámenei konkrétan egyik ilyen esetre se tért ki, ám a teheráni sajtó rendre dokumentálta őket. Az első még kedden hajnalban volt, amikor az egykori autóversenyző, Hamid Reza Kamali és három barátja halt meg azért, mert az exbajnok túl gyorsan száguldott a BMW-jével. A közlekedési kamerák felvételét többször is bemutatták a televíziók: sem az utasok, sem a sofőr nem kapcsolták be a biztonsági öveket. A kocsi 200 kilométerrel csapódott egy másik autónak, majd a sávkorlátnak. Ugyanazon a reggelen egy fiatal lány veszítette el az uralmát egy Porsche Boxster sportkocsi felett, szintén 200 kilométernél. Ő az egyik sugárutat övező fáknak ütközött, és a kocsi a nagy sebesség miatt  a becsapódás helyétől 500 méterre állt meg – mondják a tűzoltók. Az autó tulajdonosa, egy ugyancsak fiatal férfi az anyósülésben volt, rajta sem tudtak már segíteni.

Iránnak viszonylag jó útjai vannak, ám a baleseti statisztikái riasztóak. Évente 20 ezren halnak meg a 77 és fél milliós ország útjain, többnyire azért, mert semmibe veszik a kreszt és az alapvető viselkedési szabályokat. Az elmúlt években ugyanakkor sok méregdrága és nagy teljesítményű külföldi autó tűnt fel az országban, az újonnan szerzett és már mutogatni is mert gazdagság jeleként. Úgy, mint az azóta már blokkolt Teherán gazdag kölykei Instagram és Facebook-oldalon is láthattuk.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez