Tóásó továbbra is Bolíviában marad

A bolíviai terrorista per magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottja beismerő vallomását követően a vádalku keretében távozhatott a börtönből, ám továbbra sem hagyhatja el a dél-amerikai országot, ezért Tóásó most bolíviai feleségénél lakik. A férfi várhatóan egy hónapon belül utazhat majd Európába.

Tóásó a vádalku keretében bűnösnek vallotta magát az állam alkotmányos rendje elleni fegyveres felkelés szervezésében vállalt szerepéért, amiért a bíróság éppen annyi börtönbüntetésre ítélte, amennyit a férfi 2009 április 19-i letartóztatása után a rács mögött töltött.

Beismerő vallomásában Tóásó megerősítette, hogy a bolíviai-magyar Eduardo Rózsa Flores Santa Cruz kormányzójának, Ruben Costas meghívására érkezett Bolíviába, hogy megszervezze egy, a város esetleges fegyveres védelméért felelős csoport kemény magját. Tóásó öt év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, akárcsak a horvát-bolíviai Mario Tadic.

Mint ismeretes, Evo Morales elnök kormányra kerülése után megerősödött a Santa Cruz-i szeparatista mozgalom, amely főként gazdasági és etnikai okokra hivatkozva támogatta az tartomány függetlenedését a Többnemzetiségű Államtól. A mozgalmat főként a Santa Cruz-i fehér, többnyire jobboldali beállítottságú oligarchák pénzelték, akik komoly fenyegetést láttak Morales személyében, illetve a város lakosságának több mint 75%-át adó, az elnököt támogató felföldi bevándorlókban.

Bolívia és főleg Santa Cruz 2009-ben veszélyesen közel került a polgárháborúhoz, azonban az elkövetkező évek gazdasági fellendülése kifogta a szelet a szeparatista oligarchia vitorlájából, amely hagyományosan főként gazdasági és nem politikai elit.

Tóásó most a börtönévek alatt megismert Maria Elena Fortúnnal él, akivel fogva tartása alatt házasságot is kötött. A hölgy egyébként annak a néhai Guillarmo Fortúnnak a lánya, aki Hugo Banzer Suárez egykori diktátor kabinetminisztereként hatalmas vagyont halmozott fel, és akit 2010-ben fogott el az Interpol Peruban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez