Koalák érkeztek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe

Sem Magyarországon, sem más, az egykori vasfüggönytől keletre eső európai ország állatkertjében nem tartottak még korábban koalát. Március ötödikétől kezdve azonban a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói a saját szemükkel is megtekinthetik az ausztrál élővilág e különleges, állatkertekben viszonylag ritkán látható képviselőit. A Budapestre került két állat közül Nur-Nuru-Bin Belgiumból, Vobara pedig Németországból érkezett hazánkba, de mint minden állatkerti koala, ők is az ausztrál állam tulajdonában vannak.

Óriási érdeklődés kísérte a Fővárosi Állat- és Növénykertben csütörtök délután megtartott „koala ősbemutatót”, amelynek során először mutatták be a nemrégiben érkezett koalákat. Az Állatkertet fenntartó Fővárosi Önkormányzat nevében Tarlós István főpolgármester, a kormány képviseletében pedig L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntötte az esemény résztvevőit, s ők adták át az új Koalaházat, illetve Koalakertet is. A magyarországi ausztrál közösség nevében Anthony Gall építész méltatta a koalák érkezésének jelentőségét. Majd pedig az Állatkert stratégiai együttműködést írt alá a DHL Express Magyarország Kft.-vel, amelynek alapján a DHL Express a koalák platinafokozatú támogatójaként gondoskodik a friss eukaliptusz rendszeres szállításáról. A megállapodást az Állatkert részéről prof. dr. Persányi Miklós főigazgató, a DHL Express Magyarország Kft. részéről pedig John Lucas ügyvezető igazgató látta el kézjegyével.

Koala1 (1)

A két koala február 24-én érkezett meg Budapestre, de az elmúlt napokban az állatkerti munkatársakon kívül senki nem láthatta őket. Péntektől viszont minden nap az Állatkert, illetve az állatházak mindenkori nyitva tartási idejében bárki megtekintheti őket, aki felkeresi a városligeti intézményt.

Az Ausztráliában őshonos koalák, noha külsejükben valóban felfedezhetőek a játékmackókra emlékeztető vonások, egyáltalán nem rokonai a medvéknek. Az erszényesek közé tartoznak, amely állatcsoporton belül nem is annyira a kengurukkal, mint inkább az ugyancsak ritkaságnak számító, s Budapesten szintén megtekinthető vombatokkal állnak rokonságban.

Ausztrálián kívül csak igen kevés állatkertben tartanak koalákat. Európa ezernél is több állatkertje közül mindössze kilencben látható ez az állatfaj, ha a budapestit is beleszámoljuk. A többi koalatartó európai állatkert közül kettő Németországban, egy Ausztriában, egy az Egyesült Királyságban, egy Belgiumban, egy Franciaországban, egy Spanyolországban, egy pedig Portugáliában található. Az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok közül azonban Magyarország az első, ahol a közönség koalákat láthat.

Azoknak az állatkerteknek a körét, amelyek Ausztrálián kívül mutatnak be koalákat, általában az állatkerti koalaállomány gyarapodási ütemének függvényében bővítik. Ha eljön az ideje annak, hogy újabb állatkertet vonjanak be a programba, a jelentkező intézmények közül nagyon szigorú feltételek alapján választják ki a legalkalmasabbat, ahová aztán koala érkezhet. A legfőbb szempont természetesen az adott kert szakmai felkészültsége, illetve az ausztrál fauna, s ezen belül az erszényesek tartása, bemutatása, szaporítása terén elért korábbi eredményei. A döntés elsősorban az ausztrál hatóságok kezében van, hiszen minden koala az ausztrál állam tulajdona, tartásukat így az Ausztrál Államszövetség kormányának Környezetügyi Minisztériuma engedélyezi. Emellett szükséges az Ausztrálián kívüli állatkertek koala programját koordináló San Diegói Állatkert, illetve az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) keretében működő koala tenyészprogram jóváhagyása is. Ez utóbbit a Duisburgi Állatkert koordinálja.

Koala (1)

A koalák Budapestre érkezésének előkészületei már 2009-ben megkezdődtek, az utolsó két évben pedig már intenzív felkészülés zajlott. Mindenekelőtt a megfelelő férőhelyről kellett gondoskodni. Az egykori Parasztudvar helyén (ahonnan a háziállatok 2014 elején a Holnemvolt Parkba költöztek át), az Ausztrál zóna bővítéseként teljesen új állatház épült. A Koalaház, illetve a hozzá tartozó Koalakert minden igényt kielégítő, minden előírásnak megfelelő férőhelyet biztosít az állatok számára.

Természetesen gondoskodni kellett a koalák gondozására kijelölt állatkerti munkatársak továbbképzéséről is. Az érintett állatgondozóik, illetve az állatorvosok is részt vettek olyan tréningeken, amelynek során a koalákkal már régebb óta foglalkozó európai állatkertekben a helyszínen sajátíthatták el az állatok gondozásának és egészségvédelmének gyakorlati fogásait.

Az egyik legnagyobb kihívást a koalák takarmányának biztosítása jelentette. A friss eukaliptuszlombot az Állatkert egy dél-angliai ültetvényről szerzi be. Hetente kétszer érkezik majd új szállítmány légi úton, s a lomb tárolására külön hűtőkamrát is kialakítottak. Ez természetesen igen költséges dolog, így az egy állatra jutó fajlagos takarmányköltség az Állatkert összes állata közül a koaláknál lesz a legmagasabb. A légi szállításban szerencsére komoly segítséget kapott az intézmény, erről ugyanis a DHL Express a koalák platinafokozatú támogatójaként gondoskodik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez