Kolumbia: tízezrek meneteltek a békefolyamat támogatására

Kolumbiaiak tízezrei meneteltek a hétvégén az életért – az ország békéért, a gerillákkal való megegyezésért. A menetben ott volt Juan Manuel Santos elnök és a családja is.

Az Életért menetet a bogotai főpolgármester, Antanas Mockus hirdette meg és f elhívására a kolumbiai fővárosban ezrek keltek útra vasárnap, hogy hitet tegyenek az immár több mint két éve tartó tárgyalásos rendezés mellett, amely a baloldali gerillaszervezetek és a kormány között zajlik Havannában.  A menetet azzal a jelszóvalhirdették meg, hogy

,,az élet nem konzervatív, nem liberális és nem is kommunista. Az élet mindenkié és szent” .

 

A támogató felvonulásra azért is volt szükség – helyi megfigyelők szerint – mert az országban léteznek olyan ellenzéki vélemények, amelyek megkérdőjelezik a jelenleg zajló tárgyalások törvényességét és ezzel választásokat is igyekeztek nyerni a közelmúltban. A jelenlegi eseményeket ellenzők szerint a Mockus polgármester komoly összeget fordított arra, hogy egy civil szervezet megszervezze a mostani felvonulást és ezért nem vesznek részt ebben a politikai színjátékban.

A szavazók többsége azonban hitet tett  a jelenlegi  államfő, Juan Manuel Santos és az általa megkezdett békefolyamat mellett. A mostani felvonulást többen támogatták az országon kívülről is, így üdvözölte José Mujica leköszönt uruguayi elnök és Ruben Blades panamai énekes is.

Kolumbiában immár majd ötven éve harcolnak egymással a baloldali gerillák és a kormányerők, miközben a lakosság belefáradt az állandó fenyegetettségbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez