2 év, 10 esküvő: bíróság előtt a 20 éves hozományvadász szűz

Kevesebb, mint két év alatt tízszer ment férjhez és tízszer vált el egy fiatal nő Iránban. És még mindig szűz – erről több orvosi papírja is van.

Valódi hozományvadász az a 20 éves nő, akit most állítottak bíróság elé Iránban. Az iszlám köztársaságban, mint a muszlim országokban általában, a nők kapnak hozományt házasságkötéskor. Iránban a saría van érvényben az iszlám forradalom, vagyis 1979 óta, ami azt jelenti, hogy ez a szokás egyben törvény is. A menyasszony a hagyományok szerint többnyire arany pénzérmékben kapja meg a mahrt, vagyis az említett hozományt vagy jegyajándékot. Ami aztán az ő tulajdona marad válás esetén is.

A mi történetünkben a fiatal nő 100-110 aranypénzt kért minden alkalommal: azt mondja, kevesebbet, mint amennyihez joga volt. A szokásos összeg az AFP hírügynökség szerint több száz arany. A házasságot egyik esetben sem hálták el, és a nő válásra kényszerítette újdonsült férjeit. Egy elvált nő pedig minden nehézség nélkül töröltetheti a volt férje nevét a személyijéből, ha orvosi igazolást tud felmutatni arról, hogy még szűz. A vád és az AFP szerint hősünk ezt minden esetben gondosan meg is tette, hogy későbbi “áldozatai” ne foghassanak gyanút.

A tárgyaláson a bíróság mind a 10 exférjet felsorakoztatta. A nő azt mondja: igazán nem érti, miért ez a hűhó, ő ártatlan. Mind a 10 házassága törvényes volt, az összes férfi a saját szabad akaratából vette őt nőül, és azért váltak szét az útjaik, mert sok mindenben nem értettek egyet. És miután még szűz volt, a jegyajándék felét kérte csak mindegyik férjétől, ahogy azt a törvény előírja. És, mivel egyik házasságot sem hálták el, igenis, joga volt a nevek törlésére a személyijéből.

A bíróság mindennek ellenére csalással gyanúsítja a hozományvadásznak tartott nőt. Aki úgy került a törvény elé, hogy a teheráni okmányirodán szemet szúrt az egyik hivatalnoknak a gyakori igazolványcsere.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez